Al het nieuws

Hoop op koralen die bestand zijn tegen de bedreigingen

Van onze correspondent
Kralendijk - Reef Renewal Foundation Bonaire (RRFB) richt zich op het stimuleren van de genetische diversiteit van koraalpopulaties die zijn getroffen door stony coral tissue loss disease (SCTLD), een ernstige en blijvende bedreiging voor de riffen van Bonaire.

bonaanpassingAls onderdeel van hun aangepaste herstelstrategie helpt RRFB de seksuele reproductie van koralen die kwetsbaar zijn voor de ziekte via larvale vermeerdering. Boulder-hersenkoraal is een van de 12 soorten die in aanmerking komen voor koraalherstel. Vorige week werden reproductieve gameten (sperma en eieren) van een verscheidenheid aan paaiende kolonies verzameld, waaronder enkele die waren geïnfecteerd door SCTLD. RRFB vergemakkelijkte vervolgens de bevruchting van gameten uit gezonde en zieke kolonies, waardoor volledig unieke koraalstammen ontstonden via genetische recombinatie. ,,Met behulp van selectief fokken als een hulpmiddel om de genetische diversiteit te verbeteren, worden koralen gekweekt die mogelijk sterker zijn en beter in staat zijn om te gaan met SCTLD, het opwarmende water en andere bedreigingen voor het rif”, aldus RRFB.
Het larvale vermeerderingsprogramma wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met Secore International, een wereldwijde organisatie die zich toelegt op onderzoek naar seksuele voortplanting bij koralen. Vorige week sloten zeven leden van het Secore-team zich aan bij RRFB voor het paaiseizoen van Boulder-hersenkoraal en hertshoornkoraal. Na een week van nachtduiken en het verzamelen van gameten op verschillende locaties, waren beide teams in staat om meer dan 700.000 koraallarven te produceren, elk met zijn eigen, genetisch verschillende samenstelling. De larven zullen een paar dagen in onderwaterverblijven zwemmen en, zodra ze zich hebben gevestigd, worden uitgeplant op het rif of naar de genenbank worden gebracht. Door diverse monsters van koraal op te slaan wordt ervoor gezorgd dat er veerkrachtige genotypen kunnen worden bewaard, geïdentificeerd en gepropageerd. De ‘oogst’ van september toont volgens de natuurorganisatie het belang aan van het delen van kennis en het integreren van middelen bij het benaderen van koraalherstel en -behoud in het Caribisch gebied. Al meer dan een half decennium werken RRFB en Secore nauw samen om geavanceerde technieken voor koraalherstel te ontwikkelen en te implementeren en deze aan te passen aan belangrijke koraalsoorten op Bonaire. ,,In een tijd waarin koralen worden geconfronteerd met ziekten, snel opwarmende wateren en andere door het klimaat veroorzaakte bedreigingen, zijn de gezamenlijke inspanningen van beide organisaties cruciaal om de veerkracht van het rifecosysteem van Bonaire op lange termijn te waarborgen”, aldus RRFB.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.