Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Indebon is gisteren begonnen met het in elkaar zetten van een drijvend zwembad ter hoogte van Parke Tului. Het zwembad is een lang gekoesterde wens die, na jaren van overleg, eindelijk realiteit wordt. Over twee weken is het klaar en het is de bedoeling dat iedereen er gebruik van kan maken.

bonzwembadIndebon is een afdeling die onder Samenleving en Zorg van het OLB valt. De afdeling zorgt voor sport en beweging op Bonaire. Deze diensten zijn voor jonge kinderen, jongeren, volwassenen, ouderen en mensen met een beperking. De bouw van het ‘openwater zwembad’ is fase 1 van het gezamenlijke project met Stichting Parke Tului, Budget Marine, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Zorg & Jeugd Caribisch Nederland (ZJCN). Indebon heeft onder basisschoolleerlingen onderzocht welke sport- en bewegingsactiviteiten zij missen op Bonaire en zwemmen staat bovenaan die lijst. ,,Met dit zwembad in zee creëren we meer mogelijkheden voor kinderen en kan het schoolzwemmen uitgebreid worden”, aldus Terrence de Jongh van Indebon.
Het plan voor een drijvend zwembad is niet nieuw. Vijftien jaar geleden was er al sprake van en lagen de uitgewerkte plannen klaar. Er moest toen ‘alleen nog even getekend worden’. Pamela Teitel begeleidt het huidige project namens Budget Marine, maar was er toen ook bij. ,,Vijftien jaar geleden ben ik met het plan naar Nolly Oleana gestapt (huidige waarnemend gezaghebber, red.) en hij zag het wel zitten”, aldus Teitel. Oleana werkte toen nog bij de Scholengemeenschap Bonaire maar kende op Bonaire veel mensen en al vrij snel lag het plan klaar om getekend te worden door de toenmalige coalitie. ,,En dat gebeurde niet. Volgens mij omdat het plan kwam van iemand van de verkeerde politieke kleur”, zo laat Teitel weten. Haar kinderen waren toen nog klein en reuze enthousiast dat er een zwembad zou komen. ,,Nu ze op de universiteit zitten wordt het plan dan toch gerealiseerd.”
Het zwembad bestaat uit losse delen, drijvende pontons, die aan elkaar worden gekoppeld tot één geheel, dat vervolgens aan de bodem wordt verankerd. Duikers van Stinapa waren gisteren onder water bezig de cementblokken op de bodem te plaatsen en andere medewerkers van de natuurbeschermingsorganisatie hielpen bij het aan elkaar koppelen van de drijvende delen. Het is de bedoeling dat iedereen gebruik mag en kan maken van het zwembad dat een afmeting krijgt van 25 bij 20 meter. Om te voorkomen dat de verenigingen, inwoners en bezoekers van het eiland elkaar niet in de weg gaan zitten wordt alles begeleid door Indebon. Om ook mensen met een beperking de kans te geven om veilig te zwemmen wordt een rolstoelhelling gebouwd. Om de voorkomen dat het zwembad bij noodweer of tijdens een winddraaiing beschadigd raakt kan het snel worden losgekoppeld, waarna het door Stinapa naar de haven wordt gesleept.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.