Al het nieuws

Van onze correspondent
Amsterdam/Kralendijk - Op 11 mei 2023 stelden Angelo Vrolijk, Judmar Emerenciana, Helen Angela, Jackie Bernabela, Onnie Emerenciana, Danique Martis, Kjelld Masoud Kroon en Greenpeace Nederland samen de Nederlandse Staat aansprakelijk.

BONklimaat1Ze eisen dat Bonaire beschermd wordt in de klimaatcrisis, en dat de Nederlandse CO2-uitstoot sneller omlaag gaat. Naar aanleiding van de sommatiebrief zijn zij in september uitgenodigd om in gesprek te gaan met de demissionair minister Jetten voor Klimaat en Energie, demissionair minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat en demissionair staatssecretaris Van Huffelen van Koninkrijksrelaties.
De sommatiebrief was een laatste waarschuwing aan de Nederlandse overheid voor klimaatrechtvaardigheid voor Bonaire. Bewoners van Bonaire en Greenpeace eisen in het schrijven dat de Nederlandse regering Bonaire beschermt tegen de gevolgen van klimaatverandering. Nederland moet daarom de CO2-uitstoot sneller omlaag brengen en in 2040 zelfs helemaal naar nul. En in overleg met de bewoners van Bonaire, moet Nederland concrete maatregelen nemen om het eiland te beschermen. Als deze eisen niet ingewilligd worden, is de volgende stap, aldus de eisers, het starten van een rechtszaak. In het gesprek met de ministers hopen de eisers en Greenpeace concrete plannen en oplossingen van de Nederlandse overheid te horen. Intussen gaat de voorbereiding van de rechtszaak gewoon door, melden zij.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.