Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Natuurbeschermingsorganisatie Echo organiseert aanstaande zaterdag de jaarlijkse roost-telling van de geelschouder amazonepapegaai, beter bekend als de lora.

BONEcho1Dit is een jaarlijks evenement waarbij vrijwilligers van over het hele eiland bekende rustplaatsen bezoeken en de lora’s tellen om de grootte van de populatie op het eiland te helpen schatten. Door te weten hoeveel papegaaien er ongeveer op het eiland zijn, kan Echo bepalen hoe het met de populatie gaat en vervolgens gericht actie ondernemen. Papegaaien zijn moeilijk te tellen vanwege hun sociale groepsgedrag en het feit dat ze nooit lang op één plek blijven. Door een gelijktijdige telling uit te voeren op alle bekende verblijfplaatsen op het eiland, wordt de kans op dubbeltellingen verkleind en kan een schatting van de populatie op Bonaire worden gemaakt. In deze tijd van het jaar slapen ze in grote gemeenschappelijke groepen, waardoor het de perfecte tijd is om ze te tellen.
Van vrijwilligers die willen deelnemen aan de telling wordt verwacht dat zij voor zonsopgang op een aan hen vooraf toegewezen locatie zitten. Daar tellen zij de lora’s die uitvliegen. De door alle vrijwilligers getelde lora’s worden bij elkaar opgeteld en vergeleken met historische gegevens om Echo te helpen bepalen of de papegaaienpopulatie op het eiland toeneemt of misschien wel afneemt. ,,We zien de laatste jaren een stijging in aantallen en hopen dit jaar weer op een succesvolle telling”, aldus een verklaring van de organisatie, die tevens op zoek zegt te zijn naar vrijwilligers om mee te doen aan de jaarlijkse telling. Vandaag is er een trainingssessie voor alle nieuwkomers en herhalingsdeelnemers. Meedoen als vrijwilliger kan nog door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. ,,Hoe meer vrijwilligers we hebben, hoe meer rustplaatsen we kunnen tellen. Hoe meer rustplaatsen we kunnen bezetten, hoe nauwkeuriger de bevolkingsschatting van de lora’s zal zijn.”
Er zijn nog maar ongeveer 1.000 papegaaien over op Bonaire. De populatie geelschouder amazonepapegaaien op Bonaire wordt volgens Echo bedreigd door stroperij en verlies en achteruitgang van de leefomgeving. ,,Stropers halen kuikens uit hun nesten om ze te verkopen aan de illegale lokale en internationale handel in papegaaien als huisdieren. Hoewel een groot deel van Bonaire bebost is, beschadigen of vernietigen invasieve geiten en ezels de bomen waardoor de biodiversiteit van planten- en boomsoorten afneemt. Naast deze druk wordt het leefgebied van de papegaaien voortdurend bedreigd door commerciële ontwikkeling en woningbouw.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).