Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - GGZ-instelling Mental Health Caribbean (MHC) lanceert in samenwerking met Bibliotheek Bonaire het kinderboek ‘Een kast vol’ (vertaald naar het Papiaments ‘Un kashi yen’). Op vrijdag 26 mei zal het boekje worden gepresenteerd aan het publiek en zal eruit voorgelezen worden.

bontrauma‘Un kashi yen’ is een voorleesboek over het meemaken van traumatische ervaringen, intergenerationele overdracht en problematiek op het gebied van emotieregulatie. Het geeft families handvatten om emoties en geestelijke gezondheid bespreekbaar te maken en is een middel om in de eigen taal in gesprek te komen over emoties en moeilijke situaties. Door woorden te geven aan die emoties kunnen kinderen beter begrijpen wat er aan de hand is, in het bijzonder wanneer een van de ouders te maken heeft met trauma.
De handvatten die gegeven worden kunnen ervoor zorgen dat er meer begrip ontstaat en dat situaties thuis minder escaleren. Het boekje is op een laagdrempelige manier geschreven, zodat ouders zelf en scholen of andere instanties er gebruik van kunnen maken. Voormalig gedeputeerde Nina den Heyer heeft het nawoord geschreven en zij zal in de week van 22 mei samen met MHC een bezoek brengen aan enkele basisscholen voor een voorleesmoment.
‘Een kast vol’ is een metafoor voor een ‘vol hoofd’ en is oorspronkelijk geschreven door voormalig politieagente Maaike Zegers-Handgraaf. Het originele boek legt uit waar zij tegenaan liep binnen haar gezin toen ze kampte met een posttraumatische stress-stoornis door haar werk. Voor de Caribische versie is het project opgepakt door het Talent Ontwikkel Programma Bonaire (TOP), in samenwerking met MHC. Samen met lokale ervaringsdeskundige heeft GZ-psycholoog Zegers-Handgraaf het verhaal omgezet naar de Caribische context en is het vertaald naar Papiaments. Dit lukte met financiële steun van MHC, Zorg en Jeugd Caribisch Nederland (ZJCN) en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) op Bonaire. Het boek, zowel in het Papiaments als in het Nederlands, zal vanaf 26 mei bij de bibliotheek en verschillende jeugdinstanties op Bonaire beschikbaar zijn.
De lancering van het boekje vindt plaats op vrijdag 26 mei bij de bibliotheek aan de Kaya Gramel 1, van 15.30 uur tot 16.30 uur. Aanmelden is noodzakelijk, gezien het beperkt aantal plaatsen. Dit kan vóór 24 mei gedaan worden via een speciale link:
https://forms.gle/buC6uPZ9exk7R8mJ9


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.