Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - James Kroon stapt na ruim 12 jaar op als politiek leider van de Union Patriotiko Boneriano (UPB). Na een vergadering met het bestuur van de partij heeft hij afgelopen zaterdag zijn ontslagbrief ingediend.

kroonKroon nam in 2013 het stokje over van partijleider Ramoncito Booi die de partij 14 jaar had geleid, Kroon kwam destijds met een visie met betrekking tot de vooruitgang van Bonaire. Speerpunt was een betere samenwerking met de oppositie en pressiegroepen omdat ‘we allemaal hetzelfde doel hebben en het beste wensen voor de bevolking’. ,,We moeten samen aan de punten werken. Iedereen mag politiek bedrijven, maar het moet op een andere manier. Want we kunnen tegen elkaar blijven schoppen, maar daar wordt Bonaire niet beter van”, zo liet hij toen weten.
De periode tussen 2013 en nu was volgens de UPB niet de gemakkelijkste voor de partij. Op het moment dat Kroon politiek leider werd, bevond de UPB zich al geruime tijd in zwaar weer. Kroon was in aanraking gekomen met justitie in verband met het uitgeven van een taxivergunning. Twee andere prominenten van de partij, ex-politieke leider Ramoncito Booi en Burney El Hage, moesten op 25 november 2013 voor de rechtbank verschijnen in de geruchtmakende Zambezi-zaak waarin ze uiteindelijk zijn vrijgesproken van alles wat hen ten laste was gelegd. Politiek was het tot 2019 ook erg onrustig op Bonaire doordat er veel opeenvolgende coalities waren die de eindstreep niet haalden.
Volgens het bestuur van de UPB is het Kroon gelukt om ondanks alle onrust te zorgen voor stabiliteit binnen de politiek. De vorige coalitie van UPB en Movementu di Pueblo Boneriano (MPB) heeft, ondanks meningsverschillen en aanvaringen, de vier jaar volgemaakt en ook voor de komende vier jaar hebben beide partijen zich aan elkaar verbonden. Kroon is opnieuw benoemd tot gedeputeerde en blijft dus politiek actief. Wie hem definitief gaat opvolgen als politiek leider is nog niet bekend. In de tussenliggende tijd zal Martisa Silberie als waarnemend politiek leider optreden.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.