Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Bonaire is een prominente rol toebedeeld op de waterconferentie van de Verenigde Naties (VN) die in New York wordt gehouden.

BONVNBonaire verzorgt samen met Curaçao een speciale sessie over waterbeheer in relatie tot klimaatverandering. Gezaghebber Edison Rijna is een van de sprekers. Koning Willem-Alexander zal een deel van de presentaties bijwonen.
De conferentie, die van 22 tot 24 maart wordt gehouden, is de eerste van de VN op het gebied van water in bijna vijftig jaar. De organisatie is in handen van het Koninkrijk der Nederlanden en Tadzjikistan. Vrijwel alle landen hebben uitdagingen met water, of het nu gaat om overstromingen of juist om extreme droogte. Water heeft grote invloed op het levensonderhoud van miljarden mensen, op de voedsel- en energiezekerheid en de gezondheid van mens en het milieu. Wereldwijd hebben 884 miljoen mensen geen toegang tot schoon drinkwater. Door verspilling, vervuiling en klimaatverandering komt deze watervoorraad bovendien steeds verder onder druk te staan. Doel van de conferentie is te komen tot een Wateractieagenda waarin de lidstaten toezeggingen doen om Sustainable Development Goal 6 van de VN te versnellen: in 2030 schoon water en sanitaire voorzieningen voor iedereen.
,,Kleine eilandstaten dragen nauwelijks bij aan de klimaatverandering, maar ondervinden als eerste en vaak in hevigste mate de negatieve gevolgen. Wij zien dat ook op Bonaire gebeuren, reden waarom wij een Klimaattafel hebben opgericht en ons onlangs door experts van de waterschappen hebben laten adviseren over waterbeheer. Mede door deze initiatieven zijn wij uitgenodigd om onze ervaring, kennis en visie te delen met de deelnemers van de conferentie”, aldus Rijna, die zegt trots te zijn op het gezamenlijke team van Bonaire en Curaçao. De Nederlandse minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers sluit het event af.
https://sdgs.un.org/conferences/water2023


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.