Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Het verkiezingsdebat van het radioprogramma ‘Op de Klippen’ van Megahit FM is afgelopen zaterdag voorspelbaar verlopen. De vijf aanwezige lijsttrekkers herhaalden over het algemeen hun eerder in de pers uitgemeten standpunten en bleken het op een aantal punten (bijna) met elkaar eens te zijn.

BONverkiezingGrote afwezige was opnieuw de lijsttrekker van de UPB, James Kroon, die de afgelopen periode bij eerdere verkiezingsdebatten ook verstek liet gaan.
Het debat werd gehouden bij Club Trocadero en duurde twee uur. Het eerste uur, van 12.00 tot 13.00 uur, was gereserveerd voor de lijsttrekkers. In het tweede uur schoven er andere kandidaten die op de kieslijsten staan aan tafel om aan de tand te worden gevoeld door Arjen de Wolff die optrad als gespreksleider. De bekende onderwerpen als klimaatverandering, immigratie, infrastructuur en het armoedebeleid passeerden de revue en de partijen waren redelijk eensgezind. Zo waren de meeste partijen voor een (tijdelijke) immigratiestop, voor de bouw van meer sociale huurwoningen en voor het zo snel mogelijk vaststellen van een goed sociaal minimum. De vragen werden gesteld door ‘experts’ die in de zaal zaten. Zij stelden veelal korte en directe vragen aan twee van de lijsttrekkers die vervolgens een minuut de tijd kregen om een antwoord te formuleren waarna ook de anderen de tijd kregen om te reageren. De kleine partijen deden tijdens het debat zeker niet onder voor de grotere.
Wat betreft het klimaat wil de lijsttrekker van de MPB, Hennyson Thielman, dat er minder huizen aan de kust gebouwd gaan worden en hij pleit voor een beter watermanagementsysteem en voor investeren in de natuur. Volgens Clark Abraham van de PDB gaat het om bestaanszekerheid. ,,Den Haag heeft zeker een verantwoordelijkheid maar we hebben zelf ook verantwoordelijkheid. Maar wat is er de laatste vier jaar gedaan aan het watermanagement dat Thielman noemt?” aldus Abraham die zegt dat de natuur de afgelopen vier jaar helemaal niet beschermd werd. ,,Er wordt steeds meer gebouwd langs de kust.” Lijsttrekker Aljano Emerenciana van 1 Union pa Pueblo vindt dat natuurbeleid stevig in handen moet blijven van de lokale overheid.
Ook over de woningbouw kwam een vraag. Wanneer alle woningen die in de pijplijn zitten bij elkaar worden opgeteld dan betekent dat volgens architect Gino Obersi dat er de komende vijftien jaar nog eens 15.000 inwoners bij komen. Daisy Coffie van M21 vindt dat de groei te snel gaat. ,,We zijn hier niet op voorbereid. Bovendien hebben ‘onze eigen mensen’ hier geen profijt van”, aldus Coffie die vindt dat de groei in ieder geval tijdelijk moet worden ingeperkt. Volgens Thielman zijn er wel degelijk meer woningen nodig maar er moet volgens hem meer gebouwd worden voor het lagere en middensegment.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.