Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - De kandidatenlijsten zijn maandagmiddag met veel vlagvertoon ingeleverd bij kiesraden van de drie eilanden van Caribisch Nederland (CN).

F23BON partijenNu de lijsttrekkers en de kandidaten bekend zijn kan de verkiezingsstrijd losbarsten. Op Bonaire hebben zich zes partijen aangemeld om mee te doen aan de verkiezingen die op 15 maart gehouden worden. Op Saba zijn dat er drie en op Sint Eustatius ook drie.
Behalve de gevestigde partijen Union Patriotiko Boneriano (UPB), Movementu di Pueblo Boneriano (MPB) en Partido Demokrátiko Boneriano (PDB) zullen op Bonaire ook de kleinere partijen Partido Revolucionario, Movementu 21 (M21) en 1 Union pa Pueblo meedoen in ‘de strijd’ voor de kiezers. Een opmerkelijke verandering is dat Elvis Tjin Asjoe dit keer geen de lijsttrekker is van de MPB zoals in 2019. Niet hij maar Nina den Heyer kreeg toen de meeste voorkeursstemmen. De eer om lijsttrekker te zijn is nu toebedeeld aan Hennyson Thielman die vindt dat zijn partij Bonaire verder de goede kant op kan leiden. Bij de PDB is Clark Abraham, net zoals vier jaar geleden, de lijsttrekker. Abraham zegt op vijf zetels te rekenen in de nieuwe eilandsraad. Ook bij de UPB is er weinig veranderd. James Kroon gaat opnieuw de partij als lijsttrekker naar de verkiezingen leiden. Oudgedienden Ramoncito Booi en Burney Elhage fungeren dit keer als lijstduwers. Booi sprak maandagmiddag zijn vertrouwen uit in Kroon en zei blij te zijn met wat er onder diens leiding bereikt is. Ook de UPB rekent op vijf zetels. Nieuwkomer M21 wordt geleid door Daisy Coffie die bij de vorige verkiezingen op de kandidatenlijst van de MPB stond maar zich heeft afgescheiden van de partij uit onvrede met het gevoerde beleid. Bij de laatste Bon Poll in januari komt M21 als tweede grootste partij naar voren ten koste van de coalitiepartijen MPB en UPB die veel terrein prijsgeven.
Op Saba zijn vier kandidatenlijsten voor de eilandsraadsverkiezingen van 15 maart ingediend. Gezaghebber Johnson, voorzitter van het Centraal Stembureau, ontving de kandidatenlijsten van achtereenvolgens de Saba Caring People Party, de blanco lijst van Dave Levenstone, de Partij voor Vooruitgang, Gelijkheid en Welvaart (PEP) en de Bovenwindse Eilanden Volksbeweging (WIPM). Enrico Klaber, de enige kandidaat voor de Saba Caring People Party, was als eerste aan de beurt gevolgd door Dave Levenstone die samen met Charles Hassell op de kandidatenlijst staat. Levenstone staat aan het hoofd van de United People's Movement, die niet officieel geregistreerd staat als politieke partij. Hij zei dat het niet officieel registreren als vereniging een ‘bewuste beslissing’ was. Daarom zullen hij en Hassell met een lege lijst lopen. De PEP-partij, onder leiding van Saskia Matthew, heeft zes kandidaten op de lijst staan waaronder Hemmie van Xanten. De zeven kandidaten voor de eilandsraadsverkiezingen van Saba's regeringspartij WIPM, vergezeld van een aanzienlijk aantal aanhangers, verzamelden zich even voor vier uur in de rechtszaal om de WIPM-lijst in te leveren. Partijleider Bruce Zagers is de lijsttrekker.
De Democratic Party (DP) op Statia is een van de drie partijen die daar meedoen aan de verkiezingen. De kandidatenlijst wordt aangevoerd door lijsttrekker Raquel Spanner en er staan in totaal acht namen op. De tweede partij die de lijst inleverde was de Christian Democratic Appeal (CDA). Deze partij heeft nauw connecties met het CDA in Nederland. De lijst wordt aangevoerd door Sjahaira Flemming en kent verder nog zeven namen waaronder die van Koos Sneek. Tenslotte was de Progressive Labour Party (PLP) van lijstrekker Rechelline Leerdam aan de beurt. Op de lijst van de PLP staan dertien namen waaronder die van Clyde van Putten.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).