Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Op Bonaire krijgen de traditionele en populaire sporten zoals voetbal, softbal en honkbal meer aandacht dan de andere sporten. Dit is althans de mening van de nieuwe politieke partij Movemento 21 (M21) die pleit voor optimale faciliteiten zodat iedereen de sport van zijn of haar keuze tot op een hoog niveau kan beoefenen.

BONsportenM21 doet dit jaar voor het eerst mee aan de lokale verkiezingen. De nieuwe partij is het initiatief van onafhankelijke raadslid Daisy Coffie die zich in september 2020 onafhankelijk heeft verklaard in de eilandsraad van Bonaire na het verbreken van de banden met de MPB van politiek leider Elvis Tjin Asjoe. De partij zegt zich te willen richten op inclusiviteit voor de bewoners. ,,We willen niet alleen een bloeiend Bonaire, maar ook dat onze omwonenden profiteren van de ontwikkelingen”, aldus Coffie in oktober 2021 tijdens de presentatie van de nieuwe partij.
Sporter op het eiland worden volgens M21 als het ware gedwongen wordt een sport te kiezen die niet direct hun eerste keuze is. Dit komt doordat niet alle sporten over dezelfde faciliteiten en mogelijkheden beschikken om ze te kunnen beoefenen. ,,Het is geen geheim dat er veel talent is op Bonaire. Bonaire heeft zich onderscheiden bij sporten zoals voetbal, volleybal, softbal, honkbal, tennis, judo, karate en windsurfen. Maar wij zien dat de voorwaarden om deze talenten te blijven ontwikkelen ontbreken”, aldus M21.
Voor voetbal, softbal en honkbal zijn mooie velden aangelegd met kunstgras maar dat geldt niet voor andere sporten. ,,Wij moeten ervoor zorgen dat onder andere tennis, beachtennis, tafeltennis, windsurfen, waterpolo, zwemmen, freestyle en driften dezelfde aandacht krijgen als de traditionele en populaire sporten. Dit houdt in dat er optimale faciliteiten moeten komen zoals banen, velden en materialen, maar ook betaalde trainers om deze sporten uit te kunnen oefenen.” M21 wil ook dat er beleid komt om al deze sporten op een aanvaardbaar niveau te kunnen beoefenen. ,,Geef ruimte aan elke sporter om de sport te kiezen die hij of zij leuk vindt en er ook goed in is. Dit creëert de platforms om op niveau aan sport te doen, met de nodige faciliteiten om uit te blinken”, aldus de partij die ervoor pleit om de talenten te ondersteunen. Afhankelijk van de situatie moeten ze gesponsord worden of een beurs krijgen om zich in het buitenland verder te ontwikkelen totdat ze beroepssporter geworden zijn.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.