Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk – Het Wereld Aids Dag is vandaag.

F13 BON aandachtOp deze dag wordt stilgestaan bij alle mensen die sinds het begin van de aids epidemie, inmiddels alweer jaar veertig jaar geleden, besmet zijn geraakt met het virus en vaak aids hebben opgelopen of met gevolgen hiervan te maken hebben. De afdeling Publieke Gezondheid (PG) laat weten dat er op Bonaire rond de 90 personen tussen de 25 en 75 jaar met hiv staan geregistreerd. In 2018 waren dit er nog 75.
Jaarlijks wordt op deze dag aandacht besteed aan de strijd tegen aids door iedereen te vragen een rood lintje te dragen. Dit laat zien dat er samen wordt opgetrokken in de strijd tegen het hiv-virus en aids. Wanneer je lichaam zich door hiv niet langer kan beschermen tegen virussen en bacteriën is er sprake van aids. Er zijn medicijnen beschikbaar die goed helpen maar die zijn niet in alle landen even gemakkelijk verkrijgbaar. Daarom is dit jaar gekozen voor het thema ‘Stop de ongelijkheid’ waarmee de internationale samenleving aandringt op het aanpakken van ongelijkheid in het bestrijden en behandelen van aids in de verschillende landen. Zo is het nodig de beschikbaarheid, kwaliteit en geschiktheid van gezondheidzorg voor hiv-behandeling te verhogen zodat besmette personen medisch goed kunnen worden geholpen. Ook wordt gepleit voor het aanpassen van wetten, beleid en aanpak om het vooroordeel en de uitsluiting te verminderen waarmee mensen met hiv worden geconfronteerd.
Met de jaren is al veel vooruitgang geboekt in de strijd tegen hiv en aids. Maar ook op Bonaire blijft het nodig aandacht te geven voor het testen op hiv en aids, vooral onder risicogroepen. ,,Want hoewel je op het eiland gezond oud kunt worden met het hiv-virus, zal je hier eerst voor moeten worden getest en daarna ook worden behandeld”, aldus PG. ,,Bij je huisarts kan je je vrij gemakkelijk laten testen. De zorg voor hiv-patiënten op Bonaire is goed georganiseerd. Zo zijn de meest geavanceerde middelen beschikbaar en wordt goed omgegaan met de privacy van patiënten die worden behandeld.” Het is volgens PG ook belangrijk de taboe die rond de ziekte aids hangt te bestrijden. Dit start met onderwijs en bewustwordingscampagnes over het onderwerp. ,,Dit is belangrijk omdat het hiv-virus niet discrimineert, maar mensen zich toch vaak schamen als ze besmet raken. Mannen en vrouwen kunnen geïnfecteerd raken zonder dit door te hebben.” De afdeling PG roept iedereen op om veilig te vrijen, zich te laten testen bij risico op besmetting en op tijd te beginnen met het nemen van aids-remmers bij een aids infectie.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.