Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - De wat kleinere eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen hoopten op meer welzijn en welvaart door op 10 oktober 2010 een bijzondere gemeente te worden, maar op Bonaire is de armoede juist gegroeid dankzij politiek Den Haag.

bonarmoeDeze uitspraak doet John Samson van Caribisch Netwerk op NPO Radio 1 waar hij in het programma ‘De Nacht is Zwart’ werd geïnterviewd door Milouska Meulens.
Mensen hebben in de Caribische gemeenten volgens Samson de overtuiging dat ze heel veel plichten hebben gekregen, maar niet de sociale voorzieningen die ze verwacht hadden. ,,In Nederland heb je de WW-uitkering; je kunt bijna driekwart van je loon krijgen als je werkloos wordt. In de Caribische gemeenten niet, daar kom je meteen in de bijstand terecht. De onderstand, zo heet de bijstand in de bijzondere gemeenten Bonaire, Saba en Sint Eustatius”, aldus Samson. ,,Wat zeer bijzonder is: er is geen bestaansminimum vastgesteld voor de Caribische gemeenten. Op de eilanden krijg je ongeveer zeventig procent van wat je minimaal nodig hebt om te kunnen bestaan”, vertelt hij aan Meulens. ,,Daar komt bij dat het leven op de eilanden fors duurder is.”
Toch zijn er volgens hem op sommige vlakken heel grote sprongen gemaakt. ,,Het onderwijs is significant verbeterd en de zorg ook. Ze hoopten ook op meer welzijn, maar de armoede groeide juist”, aldus Samson. Het is een bijzondere gemeente, waardoor de wetten niet een-op-een gelden zoals in een gemeente van Nederland. Je ziet dat het minimumloon in Nederland opeens 10 procent omhoog kan gaan, maar voor de mensen in Caribisch Nederland kan dat blijkbaar niet. Een uitkering is niet genoeg om van te leven maar net genoeg om van dood te gaan.”