Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Plaatsvervangend gezaghebber Nolly Oleana gaat geen leiding geven aan het integriteitsonderzoek naar gezaghebber Edison Rijna zoals hem wordt gevraagd in de motie die vorige week is aangenomen in de eilandsraad.

bonmotieDit liet hij afgelopen dinsdag tijdens de eilandsraadvergadering weten. Oleana noemt het een onuitvoerbare motie en vindt dat het hem in een onmogelijke positie zou brengen ten opzichte van gezaghebber Rijna.
In de bewuste motie die door Elvis Tjin Asjoe namens de coalitie van Movementu di Pueblo Boneriano (MPB) en Union Patriotiko Boneriano (UPB) is ingediend, wordt een onafhankelijk onderzoek geëist naar ‘vermeende overtredingen van de integriteit door de gezaghebber’. Dit onderzoek moet worden uitgevoerd door experts onder leiding van plaatsvervangend gezaghebber Nolly Oleana en mag maximaal twee weken duren, zo is in de motie te lezen. De vijf raadsleden van de coalitie stemden voor de motie en de vier van de oppositie stemden tegen. Clark Abraham, fractieleider van de Partido Demokrátiko Boneriano (PDB), had zijn bedenken over de uitvoerbaarheid van de motie en stemde tegen. Hij ziet zich nu in zijn mening gesteund door Oleana. ,,Hij geeft aan dat de motie onuitvoerbaar is vanwege dezelfde reden die we gaven in onze motivatie bij het stemmen erop”, aldus Abraham. Oleana was tijdens de raadsvergadering van afgelopen dinsdag niet te spreken over de manier waarop het allemaal is gegaan. Er is volgens hem vooraf geen overleg geweest of hij deze taak op zich wil nemen en dat vindt hij getuigen van weinig respect naar hem als persoon. Verder vindt hij de motie eigenlijk onuitvoerbaar omdat er geen kaders zijn aangegeven. ,,Er staat niet precies in waarnaar onderzoek moet worden gedaan en over welk tijdvak het gaat”, aldus Oleana, die bovendien vindt dat hij als waarnemend gezaghebber geen onderzoek kan leiden naar de gezaghebber.
Wat er nu moet gebeuren is nog onduidelijk. Volgens Abraham moet er gewoon een raadsenquête komen waar hij in zijn motie om heeft gevraagd, een motie die trouwens unaniem door de eilandsraad is aangenomen. Maar hij heeft zijn twijfels. ,,Ik vermoed dat de coalitie gaat terugkrabbelen van de enquête wanneer hier volgende week over beslist moet worden”, aldus Abraham. De vraag aan Elvis Tjin Asjoe hoe het nu verder moet met de uitvoering van ‘zijn motie’ is onbeantwoord gebleven.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).