Al het nieuws

Stinapa sluit duikplek Karpata uit voorzorg

Van onze correspondent
Kralendijk - Stony coral tissue loss disease (SCTLD), een zeer dodelijke koraalziekte is ontdekt op de riffen op Bonaire. De Stichting Nationale parken Bonaire (Stinapa) vindt de situatie zo zorgelijk dat ze aanbevelingen doen om de uitbraak onder controle te houden en sluit de duikplek bij Karpata.

F13 BON ziekteSCTLD heeft invloed op meer dan dertig soorten harde koralen, waarvan vele belangrijke rifbouwers zijn. Zodra een koraalrif is geïnfecteerd, sterft meer dan zeventig procent van de koralen. (SCTLD) is een ziekte van koralen die voor het eerst verscheen voor de zuidoostkust van Florida in 2014. Het werd oorspronkelijk beschreven als witte pestziekte. Tegen 2019 had het zich verspreid langs de Florida Keys en was het elders in de Caribische Zee verschenen. De ziekte vernietigt het zachte weefsel van ten minste 22 soorten rifbouwende koralen en doodt ze binnen enkele weken of maanden nadat ze geïnfecteerd zijn geraakt. De veroorzaker is onbekend, maar wordt vermoed een bacterie te zijn, hoewel recentere studies een virus suggereren. De mate van gevoeligheid van een koraal, de symptomen en de snelheid van progressie van de ziekte variëren tussen soorten. Vanwege de snelle verspreiding en het hoge sterftecijfer wordt het beschouwd als de dodelijkste koraalziekte die ooit is geregistreerd, met verstrekkende gevolgen voor de biodiversiteit van Caribische koraalriffen. Voorlopige onderzoeken die zijn uitgevoerd op 22 juli en 23 juli 2022 bevestigen dat de ziekte aanwezig is en zich verspreidt op Karpata ,,Daarom sluiten we Karpata tot nader order in de hoop de verspreiding van SCTLD van deze site naar de rest van het Bonaire National Marine Park (BNMP) te beperken", aldus Stinapa. De stichting dringt er bij alle duikers op aan om de aanbevolen protocollen voor het ontsmetten van materiaal te volgen om op die manier de verspreiding te beperken. ,,Alle niet-gevoelige spullen moeten worden gespoeld in een bleekoplossing van één procent. Gevoelige uitrusting moet gedurende tien minuten in een desinfectieoplossing worden geweekt voordat deze wordt gespoeld en gedroogd." Stinapa wil op de hoogte gehouden worden van eventuele nieuwe waarnemingen. ,,Als u tekenen van infectie op andere locaties op Bonaire waarneemt meld deze dan, indien mogelijk met foto's en routebeschrijving naar de locatie, aan ons."

Stinapa-medewerkers zullen de ziekte op Karpata en andere locaties in de BNMP volgen om te bepalen wat noodzakelijk is en er worden updates verstrekt via de sociale mediaplatforms. ,,Wij vragen u vriendelijk om hulp bij het verspreiden van dit bericht naar alle gebruikers van de BNMP. Er zijn weinig effectieve behandelingen voor deze ziekte; het is cruciaal dat we proberen de verspreiding zoveel mogelijk te beperken."
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.