Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Bonaire Brandstof Terminals (BBT) en Curoil gaan samenwerken bij de ontwikkeling en realisatie van een nieuwe brandstofterminal nabij Bonaire International Airport. Op 13 juni tekenden bestuurders van beide organisaties hiervoor een samenwerkingsovereenkomst. De nieuwe terminal moet uiterlijk in 2025 in gebruik worden genomen.

BBTDe nieuwe airport-terminal moet volgens beide bestuurders zorgen voor een veilige aanlanding en opslag van brandstoffen. Bovendien draagt de terminal bij aan het veiligstellen van een betrouwbare energievoorziening op Bonaire. Eerder waren er grote zorgen over de continuïteit van de energievoorziening, wat in april 2021 tot de oprichting van BBT leidde. BBT is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en financiering van het project. De exploitatie en het onderhoud van de brandstofterminal komen in handen van Curoil, evenals de inkoop en distributie van de brandstoffen.
BBT is opgericht in april 2021 en volledig eigendom van de Nederlandse staat. Bij de oprichting was er de nodige ophef over het feit dat de Nederlandse overheid opnieuw inzet op fossiele brandstoffen terwijl zij verduurzaming hoog in het vaandel heeft staan. ,,Hoewel de verduurzaming van Bonaire de hoogste prioriteit heeft, blijven de komende jaren fossiele brandstoffen nodig voor de totale energievoorziening, onder andere voor het vliegverkeer en gedurende de windstille periodes in het najaar”, zo laat BBT weten. ,,Op dit moment is ook de elektriciteitsproductie nog grotendeels afhankelijk van fossiele brandstoffen. Zo’n dertig procent van de elektriciteit op Bonaire wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen. Naar verwachting zal dit aandeel snel stijgen. Een aantal partijen, waaronder BBT, werkt hier hard aan.”
Gezien de ambitie om de energievoorziening op Bonaire in de nabije toekomst volledig te laten draaien op hernieuwbare bronnen en daarmee het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen, zijn de plannen voor de airport-terminal volgens BBT bescheiden. Zo moet de terminal van relatief klein formaat worden en is in die zin niet te vergelijken met de Bopec-terminal in het noorden van Bonaire. De terminal zal een voorraad benzine, diesel, kerosine en stookolie veiligstellen. Er wordt geen nieuwe pier gebouwd bij het vliegveld, maar gebruikgemaakt van de bestaande pier.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.