Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Vorige week kregen vijf van de zes deelnemers aan de training van de Veder Methode een certificaat uit handen van de bestuursvoorzitter van Fundashon Alzheimer Bonaire (FAB), Evert Piar. De zesde cursist krijgt het certificaat later.

zorgbonDe zes werknemers van de Zorg en Welzijn Groep, Fundashon Kuido pa Personanan Desabilitá (FKPD) en van Kas di Kuido / Fundashon Mariadal hebben tijdens de training de eerste beginselen van Veder Methode in de 24-uurszorg leren toepassen. De Veder Methode is een interactieve en levendige manier om contact te maken met ouderen met geheugenproblemen. Dit is volgens FAB niet alleen prettig voor deze ouderen zelf, maar ook voor de mensen om hen heen zoals familieleden en mantelzorgers. Verzorgenden die de Veder Methode toepassen, krijgen volgens Theater Veder dankzij het geïntensiveerde contact meer plezier in hun werk. Sommigen van hen noemen dit ook wel ‘vederen’. Met de methode wordt doelbewust het langetermijngeheugen van ouderen aangesproken omdat dat nog het langst intact is. Reminisceren - het ophalen van herinneringen - speelt hierbij een belangrijke rol. Dankzij herkenbare, positieve herinneringen voelen ouderen met geheugenproblemen zich vaak weer ‘thuis’, hun identiteit wordt aangesproken en het gevoel voor eigenwaarde en zelfvertrouwen nemen toe.
FAB is een samenwerking aangegaan met Theater Veder Nederland voor het verzorgen van de online training die voor de zorg op Bonaire innovatief is. In september, oktober en november krijgen zes andere deelnemers de kans een certificaat te halen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.