Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - In Noordwijk heeft op 10 mei de officiële ondertekening plaatsgevonden van de samenwerkingsovereenkomst met betrekking tot de realisatie van een Galileo Sensor Station (GSS) op Bonaire.

BONgssIn de overeenkomst zijn afspraken vastgelegd over rollen en verantwoordelijkheden en kosten en planning voor de realisatie van het GSS tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en het European Union Agency for the Space Programme (EUSPA).
In juli 2021 gaven gezaghebber Edison Rijna en toenmalig minister van IenW, Cora van Nieuwenhuizen, het startsein voor het proces voor de realisatie van een GSS op Bonaire. Het station komt op het terrein van WEB, gelegen aan de Queen’s Highway en zal bestaan uit drie schotelantennes met een diameter van 2,5 meter met daarbij een onbemand gebouw met ruimtes voor computers en ontvangers, opslag, kantoorruimte en een wachthuis voor beveiligingsmensen. Galileo wordt het eerste satellietnavigatiesysteem dat in samenwerking met de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA en de Europese Unie wordt gerealiseerd. Het wordt geen militair systeem zoals het Amerikaanse GPS, het Russische Glonass of het Chinese Beidou. Galileo kan ook, naast gratis en open service voor tijdsreferentie en plaatsbepaling, voor andere commerciële diensten beschikbaar worden gesteld. Het is het grootste Europese ruimtevaartproject ooit en is nauwkeuriger dan GPS.
De Europese Commissie heeft Bonaire als locatie gekozen voor de realisatie van een van deze stations. Op dit moment heeft Frankrijk de meeste grondstations en voor de EU is het belangrijk om ook een andere lidstaat te vragen en Bonaire heeft een strategische ligging in het Caribisch gebied.
Via een onlineverbinding heeft gezaghebber Edison Rijna de ondertekening bijgewoond. Hij bedankte beide organisaties voor hun bijdrage en voor het feit dat de keuze is gemaakt voor Bonaire. De ondertekening markeert de formele kick-off voor de realisatie van het GSS op Bonaire dat begin 2024 operationeel moet zijn.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.