Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - De afdeling nierdialyse op Bonaire bestaat tien jaar. Voor die tijd moesten patiënten voor hun behandeling naar Curaçao. Bonaire heeft 32 dialysepatiënten.

bondialysePatiënten ondervinden bijwerkingen van hun therapie, maar dialyse is noodzakelijk om in leven te blijven. Veel patiënten zeggen daarom: ,,Dialyseren is geen leven, maar overleven.” Johanna Cicilia en Biniano Emerencia zijn patiënten die voor hun behandeling nog naar Curaçao moesten reizen. Zes jaar lang, drie dagen per week, ‘s morgens heen en als het tegenzat pas ’s avonds weer terug naar Bonaire. Ze zeggen blij te zijn dat ze nu op het eiland zelf kunnen dialyseren. Beiden vinden dat meer bewustwording onder de bevolking over nierproblemen belangrijk is.
De afdeling dialyse beschikt over een team van ervaren verpleegkundigen. Het werk op de afdeling is soms stil en rustig, maar kan ook erg druk, bewerkelijk en gecompliceerd zijn. De verpleegkundigen vinden het werken in een klein team prettig. Ze vangen de patiënten op met een praatje en geven ze begeleiding en instructie. Een nieraandoening betekent nog steeds een grote inbreuk op deelname aan het maatschappelijk en sociale leven, mede doordat patiënten zich aan een streng dieet moeten houden en niet te veel mogen drinken. Een vochtbeperking betekent niet alleen heel vaak dorst hebben, maar ook dat je drankjes moet afslaan, want al snel is de limiet van één liter al bereikt.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).