Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - In een nieuwe conceptverordening wordt voorgesteld om de huidige toeristenbelasting en autoverhuurbelasting te vervangen door één nieuwe toeristenbelasting die een keer per jaar wordt geïnd van iedere niet-ingezetene.

boninningDe bezoeker wordt gemotiveerd om vooraf via een online omgeving te betalen. Controle vindt plaats op de luchthaven en in de haven, waardoor de compliance van nog geen vijftig procent naar bijna honderd procent zal stijgen. Het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) loopt al jaren miljoenen per jaar mis, omdat inning via het huidige systeem van de toeristenbelasting en autoverhuurbelasting te wensen over laat. Dit veroorzaakt bovendien voor de accommodaties en autoverhuurbedrijven, die correct innen en afdragen, een sterk gevoel van oneerlijke concurrentie. Met het nieuwe systeem wordt een verdubbeling aan inkomsten per jaar verwacht.
Met de hogere inkomsten wil de overheid investeren in de verbetering van de kwaliteit en duurzaamheid van het toeristisch product van Bonaire. ,,In eerste instantie is dit een voordeel voor de burgers van Bonaire. De inkomsten kunnen ingezet worden om de connectie tussen toerisme en de lokale cultuur te bevorderen en Bonaire daarmee als een authentiek en uniek eiland te positioneren. Een belangrijk ander doel is om meer te investeren in trainingen en opleidingen, zodat meer inwoners actief kunnen participeren in toerisme en een goed inkomen kunnen verdienen of een onderneming kunnen starten”, aldus de overheid.
Het voorgestelde tarief is 50 dollar per persoon per jaar. Voor kinderen tot en met twaalf jaar en voor inwoners van de andere vijf eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen wordt een lager tarief van 10 dollar per persoon per jaar gehanteerd. Daarnaast is een vrijstelling voorgesteld voor buiten het eiland studerende Bonairiaanse studenten. Cruisetoeristen gaan, als het aan de overheid ligt, ook een tarief van 10 dollar betalen. Dit bedrag wordt, net als de huidige headtax, door de rederij afgedragen. Een meerderheid van de cruisemaatschappijen heeft in gesprekken te kennen gegeven dat zij de voorgestelde verhoging ondersteunen.
Het was de bedoeling om de nieuwe toeristenbelasting voor verblijftoeristen per 1 januari 2022 te laten ingaan, maar deze datum is niet gehaald. De ingangsdatum is afhankelijk van een akkoord in de eilandsraad, waarna er nog twee tot drie maanden nodig zijn om het goed in de markt te zetten.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).