Al het nieuws

Coffie roept BC op Nederland ‘met de werkelijkheid’ te confronteren

Van onze correspondent
Kralendijk - Het huidige eilandbestuur van Bonaire moet meer durf laten zien en Nederland confronteren met de werkelijkheid en die is dat 40 procent van de bevolking in armoede leeft.

F13 BON verhogingDeze oproep deed onafhankelijk eilandraadslid Daisy Coffie afgelopen maandag in een persbericht. Armoedebestrijding op Bonaire is een van de speerpunten van zowel het huidige als het vorige Nederlandse kabinet. In het Bestuursakkoord 2018-2022 en in het Bestuursprogramma UPB/MPB staat dit onderwerp ook hoog op de agenda. ,,Er zou een vergelijkbaar niveau bereikt worden van het minimumloon, de onderstand en de AOV, zo was voor 10-10-‘10 de verwachting. Sindsdien heeft de Eilandsraad een Nibud-rapport laten samenstellen en Nederland heeft zelf het Regioplan-rapport laten maken. Beide rapporten kwamen tot de conclusie dat 40 procent van onze bevolking in armoede leeft”, aldus Coffie.

De Nationale Ombudsman heeft onlangs verklaard het een schande te vinden dat de regering in Den Haag gebruik maakt van argumenten die ‘bedrieglijk en regelrechte nonsens zijn’ om maar geen bestaansminimum vast te hoeven stellen. ,,De Centraal Dialoog heeft een concreet voorstel aan de regering in Den Haag gedaan om binnen vier jaar het minimumloon te verhogen om zodoende tot een aanvaardbaar minimum bestaansniveau op Bonaire te komen.

Desalniettemin heeft toenmalig staatssecretaris Tamara van Ark voorgesteld om een bestaansminimum vast te stellen van 70 procent van wat Regioplan absoluut minimum noemt en er moeten volgens haar maatregelen worden genomen om de maandelijkse uitgaven van huishoudens structureel te verlagen en deze ook laag te houden.”

Een van die uitgaven is die van water en stroom. Nederland heeft enige tijd een deel gesubsidieerd maar per 1 januari 2022 moet iedereen weer de volledige kosten voor water en stroom betalen. ,,Het eilandbestuur heeft geen enkele oplossing aangereikt voor deze verhoging en tot nu toe heeft de Nederlandse regering niet positief gereageerd op het verzoek van de WEB voor financiering van een plan waarin de productie van wind- en zonne-energie tot 90 procent zal toenemen en de water- en stroomrekeningen tot wel 50 procent wordt verlaagd”, aldus Coffie. Volgens haar wordt de kloof tussen rijk en arm steeds groter en ze vraagt het BC om met het kabinet om tafel te gaan zitten om de inhoud van de staatkundige structuur te evalueren. ,,Het huidige eilandbestuur op Bonaire moet meer durf laten zien en Nederland confronteren met de werkelijkheid. Een bestuur kan niet met de handen over elkaar zitten en toekijken hoe haar volk op zo’n manier lijdt.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.