Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Karel’s Beach Bar gaat in de derde week van februari starten met de bouw van de nieuwe pier. Het frame wordt op dit moment in Nederland gecoat en naar verwachting begin februari geleverd. De planning is dat het nieuwe gedeelte uiterlijk begin juni in gebruik wordt genomen.

BONKarelsbarDe pijlers waarop de uitbreiding komt te staan hebben jarenlang ongebruikt in het water gestaan nadat het oorspronkelijke bouwplan door de rechtbank was afgewezen. De bouwvergunning en de tekeningen waren van de vader van directeur Karel Visser en dateerden uit 1989. Visser begon in 2010 met het heien van de palen maar moest hier, na een belletje van de officier van justitie, mee stoppen. Er werd besloten tot een gedoogtraject maar de plannen zouden volgens natuurorganisaties Stinapa en Sea Turtle Conservation schade toebrengen aan de beschermde onderwaternatuur, met name aan het koraalrif. De rechtszaak tegen de plannen werd in 2014 gewonnen door de natuurorganisaties. Het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) en het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenW) werd toen door de Rechtbank in eerste aanleg verweten onzorgvuldig te hebben gehandeld bij het besluit om aanleg in een beschermd natuurgebied toe te staan en dit oordeel is later in hoger beroep bevestigd.
In 2017 is Visser in gesprek gegaan met Arjen de Wolff, de toenmalige directeur van Stinapa. Samen met Etienne van der Horst, die toen directeur van de dienst Ruimte en Ontwikkeling was, is het oorspronkelijke plan aangepast. ,,Het is een heel constructief ontwerp geworden. Op de bestaande pijlers, die worden voorzien van een mantel van kunststof en beton, wordt een stalen constructie gebouwd met een houten dek”, aldus Visser. Er is volgens hem uiteindelijk toch gekozen voor staal met een epoxy coating omdat de alternatieven niet sterk genoeg bleken. De Commissie Natuurbeheer Bonaire (CNB) koos ervoor in te stemmen met het plan ‘omdat de palen uit de grond halen veel schade toe zou brengen aan de natuur’. Het luxe hotel en de duikschool die Visser op de uitbreiding had gepland komen er niet en ook is het niet toegestaan een betonnen landhoofd te bouwen. Op het gedeelte van de nieuwe pier dat aan de boulevard grenst worden twee palapa’s neergezet en vandaar kan het publiek via een brede wandelpromenade naar het ‘oude’ gedeelte van Karel’s Bar lopen. Het OLB heeft viereneenhalf jaar geleden verklaard dat het bouwen van pieren elders in het onderwaterpark onder de huidige wet niet is toegestaan. Een herhaling van een conflict zoals rond de pier van Karel’s Bar is daardoor volgens OLB uitgesloten.
Intussen is Visser met verschillende projecten bezig. Restaurant Zeezicht ondergaat een renovatie en daarachter wordt een groot complex gebouwd. ,,In plaats van een hotel met honderd kamers bouwen we negen luxe appartementen voor de lange en korte verhuur en in het complex is ruimte voor winkels en kantoren”, zo legt hij uit, Ook zegt hij van plan te zijn de ruimte tussen Zeezicht en Little Havana te bebouwen.