Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Mensen die in isolatie of quarantaine zitten krijgen meer eigen verantwoordelijkheid bij het verloop hiervan. De afdeling Publieke Gezondheid (PG) zegt op deze manier de topdrukte van de afgelopen dagen aan te willen pakken.

bonverantw2Door de stijging van het aantal besmettingen met de omikronvariant heeft het callcenter afgelopen maandag een recordaantal van 1.030 bellers gehad en PG houdt er rekening mee dat het aantal besmettingen voorlopig hoog blijft en dat de drukte dus nog even aanhoudt. De nieuwe aanpak houdt concreet in dat de medewerkers mensen in isolatie of quarantaine niet meer bellen om te kijken of ze klachten hebben en of ze uit de isolatie of quarantaine kunnen. ,,Dat bepalen deze mensen vanaf nu zelf. Ze krijgen een e-mail met uitleg wanneer ze uit isolatie of quarantaine mogen. Deze informatie staat ook op de crisiswebsite van de overheid”, aldus PG.
De isolatie duurt over het algemeen zeven dagen. Mensen die klachten hadden, kunnen op de zevende dag na hun eerste ziektedag uit isolatie als ze zonder klachten zijn. Is dit niet het geval dan moeten ze langer in isolatie blijven. Pas wanneer iemand vierentwintig uur geen klachten heeft eindigt de isolatie. Personen die besmet zijn en géén klachten hebben mogen op de zevende dag sowieso uit isolatie. Personen die in contact zijn geweest met een besmet persoon horen van die persoon dat ze in quarantaine moeten. Ze krijgen daarbij een link met informatie over de quarantaine waarin ook staat wanneer ze uit quarantaine kunnen.
Normaal krijgt het callcenter tweehonderd telefoontjes op een dag en op drukkere dagen vierhonderd maar PG kampt, net als andere werkgevers, met personeelsleden die in isolatie of in quarantaine zijn. Daarom is een onlangs de oproep gedaan om de ochtendspits te vermijden en later op de dag te bellen en zijn de tijden voor de vrije inloop voor de twee coronaprikken uitgebreid. ,, We rekenen erop dat wie besmet is zich bewust is van de verantwoordelijkheid die hij of zij heeft en niet uit isolatie gaat wanneer er nog klachten zijn. Als iemand dat wel doet is de kans groot dat iemand anders wordt besmet.” De afdeling doet ook een oproep aan burgers die in quarantaine zijn om zich strikt te houden aan de regels daarvan. ,,Het is de laatste tijd voorgekomen dat mensen die in quarantaine moeten, toch naar het werk zijn gegaan. Vorige week is een bar in het Centrumgebied gesloten omdat medewerkers die in quarantaine moesten toch op het werk waren. Inspecteurs van de Directie Toezicht en Handhaving hebben de bar toen gesloten”, aldus PG.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).