Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - De ‘surfkids’ van Sorobon wisten zaterdagochtend niet wat ze meemaakten. Ze dachten dat ze naar het strandje van Tati en Tonki werden gebracht om daar te trainen met hun juf Monique Meijer maar tot hun grote verrassing stond Olympisch surfkampioen Kyran Badloe hen daar op te wachten. Vele foto’s en handtekeningen later ging hij met ze het water op om een paar wedstijdjes te varen.

F14 BON surfkids1Badloe heeft Bonaire in zijn hart gesloten. In de zomer van 2001, toen hij zeven jaar oud was, verhuisde hij met zijn ouders en zusje voor drie jaar naar Bonaire. In het laatste jaar op Bonaire ontdekte hij het windsurfen. Vanaf het eerste moment was hij, naar eigen zeggen, verkocht. In 2019, 2020 en 2021 werd hij wereldkampioen en in 2018 tweede en in 2016 derde in de RS:X-klasse. In 2019 werd hij tevens Europees kampioen in deze klasse. Omdat Nederland slechts één startbewijs had voor de RSX-klasse voor de Olympische Zomerspelen 2020 moest hij tijdens het WK in Australië hierom strijden met olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe. Hij won dit startbewijs door de titel te veroveren en in 2021 won hij olympisch goud tijdens de Zomerspelen van Tokio in de RS:X-klasse.
Meijer heeft zelf in het verleden veel met Badloe gesurft. ,,Ik heb hem tien jaar niet gezien maar hoorde dat hij op het eiland was en dus heb ik contact met hem opgenomen. Gelukkig was hij meteen bereid om de groep te ontmoeten”, aldus Meijer. Badloe nam de tijd voor de kinderen, ging met ze op de foto, zette handtekeningen op de surfuitrusting en liet ze de echte ‘gouden plak’ vasthouden. Gisteren is hij weer vertrokken en binnenkort worden de trainingen weer opgepakt. Hij zal flink aan de bak moeten om voor de volgende Olympische Spelen een startbewijs te halen, zo denkt hij zelf. ,,De RS:X-klasse is geen Olympische discipline meer. Hiervoor in de plaats komt de IQFoil-klasse en dat is nieuw voor mij. Dus moet ik opnieuw trainen, trainen en nog eens trainen om op niveau te komen”, aldus Badloe. IQFoil is een bepaald concept binnen het windfoilen, er wordt een standaardpakket aan materialen gebruikt. Dit is belangrijk voor het Olympisch comité, omdat zij het liefst zien dat alle deelnemers gebruikmaken van hetzelfde materiaal. Dat was ook de reden waarom in het verleden de RS:X-klasse is opgezet. Badloe zelf was, samen met onder meer de Olympisch kampioen van 2012 en 2106, Dorian van Rijsselberghe, groot voorstander van deze verandering. ,,Ik zal me nog wel moeten plaatsen en dat zal lastig worden want er zijn jongens die hier al veel langer mee bezig zijn en nu al heel goed zijn. Maar ik heb nog ruim 3 jaar om een plek te bereiken voor de Olympische Spelen in 2024.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.