Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - De toeristenbelasting op Bonaire gaat, als het aan het Bestuurscollege (BC) ligt, vanaf 1 januari 2022 naar 50 dollar per jaar. Tegelijkertijd komen de zogenoemde room tax en de autoverhuurbelasting te vervallen.

F15BON toeristenbelastingDit maakten Miles Mercera, ceo van Toerism Corporation Bonaire (TCB), en gedeputeerde Hennyson Thielman maandag tijdens een persconferentie bekend. Het plan moet nog wel eerst door de eilandsraad worden goedgekeurd.

Het Openbaar Lichaam Bonaire merkt dat bezoekers van het eiland steeds vaker in niet-geregistreerde appartementen verblijven. Ze betalen dan geen belasting in de vorm van de zogenoemde room tax. Deze moet voor iedere dag dat iemand op Bonaire verblijft worden betaald. Ook bezoekers die bij familie of vrienden verblijven of die hier langere tijd in hun eigen tweede huis verblijven, betalen momenteel geen toeristenbelasting. Hierdoor loopt de overheid veel geld mis.

Het systeem dat het BC nu voorstelt geldt voor iedereen die het eiland bezoekt en die geen inwoner is van Bonaire of een van de andere vijf eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen. Het innen van de belasting is simpel. Wie van plan is naar Bonaire te komen betaalt de 50 dollar online en krijgt vervolgens een barcode die een jaar geldig is. Door het plan zal het volgens de overheid niet per definitie duurder worden om op het eiland te verblijven, maar de kosten worden wel door meer mensen gedeeld en de belastingopbrengst zal stijgen. Voor inwoners van de eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen gaat een speciaal tarief van 10 dollar per jaar gelden en ook voor kinderen komt er een speciaal tarief.

 

 

Foto TCB - Miles Mercera, ceo van Toerism Corporation Bonaire (TCB), en gedeputeerde Hennyson Thielman samen met andere partners in de toeristenbranche tijdens de persconferentie.