Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Tijdens haar bezoek aan Bonaire International Airport (BIA) heeft minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) zich deze week laten informeren over de uitdagingen en de plannen die de luchthaven heeft.

bonbiaHet bezoek werd afgesloten met de overhandiging van een baanlamp door de minister aan de ceo van BIA, Onno de Jong, als symbolische start van het project ter vervanging van de baanverlichting. Dit project wordt onder leiding van Rijkwaterstaat uitgevoerd.
Er moet op de luchthaven het nodige gebeuren. De platformen moeten worden verplaatst en uitgebreid om aan de internationaal gestelde normen te voldoen. Minister Van Nieuwenhuizen gaf aan dat vanuit IenW de veiligheid van de luchtvaart voorop staat en beloofde een financiële bijdrage. De luchthaven heeft daarnaast te maken met een toenemend aantal vluchten en de capaciteit van de terminal is te beperkt om het grote aantal passagiers goed te kunnen verwerken. Een ander project van BIA is de eerdergenoemde vervanging van de baanverlichting omdat de huidige verlichting aan het einde van haar levensduur is. In een presentatie werd het masterplan met de toekomstige ontwikkelingen om de groei van het aantal vluchten en passagiers op te kunnen vangen toegelicht.
Tijdens een rondleiding bekeek Van Nieuwenhuizen de nieuwe uitbreiding van de vertrekhal en ze werd rondgeleid langs de beoogde uitbreidingslocaties uit het masterplan. De brandweer van Bonaire (BKCN) stond op het platform van BIA met twee crashtenders om een toelichting te geven over hun taak op de luchthaven. De taak van BKCN is bijzonder omdat deze zowel de brandweer voor het eiland is als voor de luchthaven. Daarna werd gekeken naar de akoestische regenmeters en een rekenprogramma dat is ontwikkeld om de hoeveelheid regen op de startbaan te kunnen berekenen. BIA is binnenkort verplicht de hoeveelheid water op de baan door regen te rapporteren aan piloten zodat zij daarmee rekening kunnen houden tijdens het starten of landen.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).