Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Voor Bonaire geldt nu risiconiveau 3. Deze fase geldt voor twee weken waarna de situatie opnieuw wordt geëvalueerd.
versoepelingDat heeft gezaghebber Edison Rijna woensdag bekendgemaakt. Hij gaf toen ook aan dat vanaf 19 mei een reisadvies met kleurcode geel geldt voor Bonaire; Nederland beschouwt Bonaire vanaf dat moment als een laagrisico-eiland.
Rijna geeft in de persconferentie van afgelopen woensdag aan dat hij de maatregelen verder versoepelt omdat het aantal besmette mensen met Covid-19 gedaald is naar 10 personen en er geen mensen met Covid-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen. Risiconiveau 3 betekent dat bars, restaurants en casino’s tot een later tijdstip open kunnen blijven en dat er meer mensen bij elkaar mogen komen. Ook is het toegestaan om op beperkte schaal binnen een evenement te organiseren. Dat Bonaire naar risiconiveau 3 gaat, betekent volgens Rijna niet dat de covidperiode achter de rug is. ,,Wij constateren dat er nog steeds veel mensen in grote groepen bij elkaar komen. Dit gebeurde op Moederdag en bij illegale feesten thuis of op het strand. Hierdoor bestaat het gevaar dat het virus zich blijft verspreiden.”
Vanaf 19 mei geldt een reisadvies met de kleurcode geel voor Bonaire en behoort het eiland tot de laagrisicogebieden. Passagiers uit Bonaire die naar Nederland reizen hoeven zich vanaf die datum niet meer te laten testen en ze hoeven niet in quarantaine te gaan. Aan de andere kant blijft Nederland wél een hoogrisicoland voor Bonaire. Daarom worden de tests gehandhaafd die gedaan moeten worden als men naar Bonaire reist. Maar ook hier kan volgens Rijna snel verandering in komen. ,,In de Tweede Kamer zijn twee wetten aangenomen die relevant zijn voor Bonaire. Met deze wetten kunnen verschillende regels worden vastgesteld voor mensen die gevaccineerd zijn en mensen die niet gevaccineerd zijn”, aldus de gezaghebber. Binnenkort kunnen volledig gevaccineerde reizigers volgens hem zonder test vanaf onze zustereilanden naar Bonaire reizen en omgekeerd. Wanneer dit ook gaat gelden voor reizigers uit Nederland is nog niet duidelijk. De wet maakt het wel mogelijk dat passagiers bij aankomst op Bonaire de antigeentest kunnen doen. Voor Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen wordt het zo gemakkelijker om passagiers naar Bonaire te vliegen. Rijna hoopt dan ook dat zij binnenkort de vluchten naar Bonaire hervatten.
Een opvallend moment tijdens de persconferentie was het antwoord van Rijna op een vraag over de prijs van de antigeentest die op het vliegveld van Curaçao veel goedkoper lijkt te zijn dan op Bonaire. Gevraagd werd of de overheid nadenkt over een subsidie op deze test zodat reizigers niet omwille van de prijs kiezen voor Curaçao. ,,Ik adviseer deze mensen om naar Curaçao te gaan want dit zijn niet de toeristen die we op Bonaire willen hebben”, zo antwoordde Rijna.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.