Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - In samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) en Netherlands Airport Consultants (Naco) heeft Bonaire International Airport (BIA) deze week de sensoren geïnstalleerd die deel uitmaken van een door Naco ontwikkelde tool om een Runway Condition Report (RCR) te maken.

bonsensorsBIA heeft hiermee de eerste stap gezet om te voldoen aan de nieuwe regelgeving van de International Civil Aviation Organization (ICAO) die het opstellen van een Runway Condition Report (RCR) regelt.
Het genereren van een nauwkeurige RCR vereist een goed begrip van de ICAO-vereisten en vaak moeten de metingen op de baan gedaan worden tijdens ongunstige weersomstandigheden. Door de sensormetingen te combineren met gedetailleerde runway-karakteristieken wordt de rapportage automatisch en real-time opgesteld.

Uit interviews met luchthavenexploitanten, luchtverkeersleiders en piloten en door Naco-veldonderzoek kwam naar voren dat het handmatig meten van verontreinigingen op verschillende locaties op twee tot vier kilometer lange start- en landingsbanen een zware opgave is, zeker onder slechte weersomstandigheden. Het is moeilijk, potentieel onveilig voor de inspecteur, onnauwkeurig en het vereist een sluiting van de landingsbaan van maximaal een half uur per inspectie. Vooral tijdens regen zullen dergelijke inspectiesluitingen de vertragingen vergroten. En tegen de tijd dat het RCR wordt ingediend en beschikbaar is voor cockpitpersoneel, is het rapport waarschijnlijk verouderd.
De oplossing die Naco heeft ontwikkeld automatiseert het genereren van het RCR. De oplossing maakt gebruik van softwaresimulatie van de baanconditie, gebaseerd op een 3D-model van de baan en real-time weergegevens. Deze tool heeft vele voordelen ten opzichte van handmatige metingen. De veiligheid wordt verbeterd, de landingsbaan kan openblijven, het geeft een gedetailleerd inzicht in de huidige en toekomstige conditie van de landingsbaan en het vergt minder personele inzet.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).