Al het nieuws

Van onze correspondent

Kralendijk - Wie naar Bonaire afreist vanwege een vakantie of omdat hij als ingezetene terugkomt naar het eiland, wil graag weten waar hij aan toe is. inreisbeleidMoet de reiziger in het bezit zijn van een negatieve Covis-19-test of hoeft er alleen een volledig ingevulde gezondheidsverklaring te worden overhandigd? Loop je het risico om 14 dagen in quarantaine te moeten, ook als je uit een laagrisicoland komt of kun je, als je uit Nederland komt, gewoon doorlopen bij de douane?

Op sociale media doen allerlei verhalen de ronde die het er niet duidelijker op maken. Bijvoorbeeld dat de KLM eist dat passagiers in Amsterdam een negatieve test overleggen voordat ze aan boord worden toegelaten. Geen test, geen reis naar Bonaire. Klopt dit eigenlijk wel?

Wanneer we de KLM bellen zitten ze duidelijk met de vraag in hun maag. De medewerker van de klantenservice kan zo één-twee-drie geen duidelijkheid geven. Na tien minuten in de wacht te zijn gezet komt dan eindelijk het verlossende antwoord. Het wordt geadviseerd zo’n test te laten doen maar wie er geen op zak heeft kan gewoon aan boord gaan. Daarbij wordt doorverwezen naar de website ‘nederlandwereldwijd.nl’ van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) waar alle regels en restricties te vinden zouden zijn. ,,Bij aankomst wordt verzocht een gezondheidsverklaring in te vullen en te ondertekenen. Het advies is om binnen 72 uur voor vertrek een (negatieve) coronatest te laten doen om te waarborgen dat quarantaine niet nodig is. Dit geldt ook voor ingezetenen”, zo staat te lezen op de betreffende website. Wat het ‘waarborgen dat quarantaine niet nodig is’ precies inhoudt wordt verder niet uitgelegd.

Vervolgens wordt er aangegeven dat reizigers vanuit Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius niet in quarantaine hoeven als zij in de 14 dagen voorafgaand aan het bezoek aan Bonaire op het eiland van vertrek verbleven. Over reizigers uit Nederland wordt niet gesproken. Dan maar kijken naar de noodverordening die op 14 juli 2020 door de gezaghebber van Bonaire is ondertekend en die bedoeld is om het inreisbeleid te kunnen handhaven. In deze verordening wordt bepaald dat mensen die op Bonaire arriveren allemaal een naar waarheid ingevulde gezondheidsverklaring moeten indienen bij het bevoegd gezag. Alle reizigers die afkomstig zijn uit een hoogrisicoland zijn daarnaast verplicht om onmiddellijk na aankomst 14 dagen in quarantaine te gaan. Dit is onlangs gebeurd met een groep ingezetenen die terugkeerde vanuit Peru en waarvan er nu drie positief getest zijn. Over reizigers uit laagrisicolanden wordt ook nu niets gezegd. Wanneer we uitgaan van wat hierboven allemaal geschreven is, kunnen we voorzichtig concluderen dat mensen die vanuit Nederland naar Bonaire reizen niet in het bezit hoeven te zijn van een negatieve Covid-19-test en ook niet bang hoeven te zijn dat ze bij aankomst op het eiland 14 dagen in afzondering worden geplaatst. Dit geldt ook voor reizigers uit België, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland.

Bij navraag bij de afdeling communicatie van het Openbaar Lichaam Bonaire blijkt dat dit klopt. Alles staat of valt volgens de woordvoerder met de eigen verantwoordelijk van de reizigers en of de gezondheidsverklaring naar waarheid wordt ingevuld. Wie de twee weken voorafgaand aan de vlucht naar Bonaire in Spanje is geweest en dit naar waarheid heeft ingevuld wordt beschouwd als een risicogeval. Hij zal op Bonaire worden getest en gevraagd worden tijdelijk thuis in quarantaine te gaan. Wie niet zo eerlijk is loopt gewoon door.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).