Al het nieuws

Van onze correspondent

Kralendijk - Drie vakbonden op Bonaire roepen de werknemers van Bonaire Petroleum Corporation nv (Bopec) op om vanochtend om 9.00 uur hun solidariteit te tonen.

bonbondenDe mensen wordt gevraagd naar Parke Tului te komen om vervolgens samen op weg te gaan naar het kantoor van het Bestuurscollege (BC) om daar aan de gezaghebber een petitie te overhandigen.

Het personeel van Bopec maakt zich al langer zorgen over het uitbetalen van loon en over het uitblijven van het noodzakelijke onderhoud. Reden genoeg voor gezaghebber Edison Rijna om al in januari met Bopec en de vakbonden om tafel te gaan zitten om de situatie te bespreken. Na afloop van dat gesprek gaf Rijna aan er nog vertrouwen in te hebben dat Bopec haar verplichtingen zou nakomen.

Nu de rechtbank in haar vonnis van 29 juni Bopec in het ongelijk heeft gesteld in de rechtszaak waarin het bedrijf had geeist dat Stichting Derdengelden aan Bopec zou blijven betalen zodat het bedrijf de operationele kosten en de salarissen kan betalen, ziet het er slecht uit voor het Bopec en voor het personeel. Ruim honderd gezinnen op Bonaire zijn afhankelijk van het overslagbedrijf.

De Nederlandse regering heeft vanwege Covid-19 financiële steun verleend om de salarissen van de werknemers in Caribisch Nederland (CN) te garanderen en men heeft ervoor gezorgd dat verschillende bedrijven niet failliet zijn gegaan. De vakbond Union Sindikal Boneriano (Usibo) is van mening dat, gezien de situatie waarin het eiland verkeert, Nederland medeverantwoordelijkheid draagt voor de werknemers van Bopec. ,,Nederland is verplicht onze mensen te helpen en in ieder geval met een sociaal vangnet te komen om een ramp te voorkomen”, aldus Usibo.

Samen met de vakbond voor het personeel, BPWU, en Federación Boneriana di Trabao (Fedebon) doet Usibo daarom een beroep op alle Bopec-werknemers, ook degenen die arbeidsongeschikt (AO) zijn of vakantie hebben, om vanochtend om 9.00 uur mee te lopen naar het kantoor van het BC. ,,Familie en vrienden van de werknemers zijn ook van harte welkom. Van u worden twee uurtjes gevraagd om op een vreedzame manier te demonstreren. Er is geen ruimte voor herrieschoppers of personen met andere doeleinden. Laten wij onze meningsverschillen opzijzetten en een eenheid vormen in deze zaak.”

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.