Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - In de afgelopen weken is er veel regen gevallen op Bonaire. Wanneer het veel regent neemt de kans op de infectieziekten chikungunya, dengue en zika toe.
mugIn verband met recente uitbraken van dengue in een aantal landen in Midden- en Zuid-Amerika waarschuwt de Pan American Health Organisation (Paho) voor uitbraken van dengue in de regio. De afdeling Publieke Gezondheid Bonaire meldt dat er op dit moment nog geen signalen zijn van de drie genoemde ziekten.
De meest effectieve en doelmatige manier om dengue, chikungunya en zika te voorkomen is om alle plaatsen waar muggen kunnen broeden te verwijderen. De drie ziekten worden overgedragen door één soort mug, de Aedes aegypti, ook wel de denguemug genoemd. Deze mug leeft vooral in huizen en tuinen van mensen. De vrouwtjesmug prikt mensen om bloed op te kunnen zuigen, dat zij nodig heeft om haar eitjes in haar lichaam te voeden. Daarna zoekt zij voorwerpen met water erin om haar eitjes te leggen. De denguemug heeft een sterke voorkeur voor voorwerpen met gladde wanden en helder water.
De afdeling Publieke Gezondheid van het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) roept daarom iedereen op om alle voorwerpen in huis, tuin en omgeving die water kunnen bevatten zoals plastic bakjes, autobanden, flessen, etensbakjes, dopjes, vazen en schotels voor plantenbakken te legen en op te ruimen. Regenbakken, tonnen of emmers om regenwater op te vangen voor planten of dieren, moeten goed afgesloten worden voor muggen. Dit kan bijvoorbeeld met een doek of muggengaas met een elastische band eromheen. Ook kunnen mensen contact opnemen met de Sectie Vector Controle voor advies en het laten behandelen van regenbakken en tonnen. Op de website van het OLB is informatie te vinden.
www.bonairegov.com

 

 

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.