Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Reef Renewal Foundation Bonaire (RRFB) is een vijfjarig partnership aangegaan met Secore International om een nieuwe en innovatieve rifrestauratietechniek, bekend als larvale propagatie, naar Bonaire te brengen.
rifIn het afgelopen decennium is Secore International een leider geweest in de studie van de seksuele reproductie van koralen en heeft het bedrijf baanbrekend onderzoek uitgevoerd om nieuwe methoden voor rifrestauratie te ontwikkelen. Door gebruik te maken van de natuurlijke seksuele reproductie van koralen heeft larvale propagatie de mogelijkheid om miljoenen genetisch unieke koraalnakomelingen te produceren. Tijdens massale paai-evenementen worden koraalgameten (geslachtscellen) verzameld met behulp van verzamelnetten en teruggebracht naar het laboratorium om in vitro, in het laboratorium, te worden bevrucht. De bevruchte embryo's worden direct in de oceaan geplaatst. Ze worden in drijvende zwembaden geplaatst om hun ontwikkelings- en vereffeningsfase op speciaal ontworpen ondergronden te voltooien. Deze worden later uitgeplant op het rif.
,,We zijn verheugd om larvale vermeerdering in het huidige restauratieprogramma van RRFB te integreren, omdat het de restauratiewerkzaamheden die we al doen aanvult”, aldus Francesca Virdis, projectcoördinator bij Reef Renewal Foundation Bonaire. ,,Deze techniek stelt ons in staat om te werken aan een breder scala aan koraalsoorten, terwijl het enorme mogelijkheden biedt om onze inspanningen op te schalen om de koraalriffen van Bonaire te beschermen en te herstellen."
De afgelopen twee jaar hebben medewerkers van Reef Renewal Bonaire twee trainingsworkshops bijgewoond van Secore op Curaçao om kennis te verwerven en de larvale propagatietechniek te oefenen in een hands-on setting met Secore-wetenschappers. Deze participatie versterkte de relatie tussen de twee organisaties en heeft de weg vrijgemaakt voor dit vijfjarig partnerschap.
Reef Renewal Foundation Bonaire begon dit jaar met de eerste fase van het larvale propagatieproject op Bonaire. De afgelopen drie maanden hebben RRFB-medewerkers en toegewijde vrijwilligers de paai van meerdere soorten koralen op verschillende locaties langs de westkust van Bonaire bewaakt en geobserveerd.
Tijdens de paai in september en oktober observeerden duikers tientallen boulder hersenkoraalkolonies en konden verzamelnetten worden ingezet om de vrijgegeven eicellen en spermabundels te verzamelen. Na voltooide bevruchting kon de productie van een geschatte 2,3 miljoen embryo’s worden vrijgelaten op het rif.
In 2020 initieert RRFB de tweede fase van het larvale propagatieproject en gaat het gebruikmaken van drijvende zwembaden om larvale afwikkeling op uitplantingsplaatsen te faciliteren. Het doel is om de genetisch unieke koraalnakomelingen op het rif uit te zetten zodat het zich kan herstellen.


maatregelen corona

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).