Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - De nieuwbouw van de Scholengemeenschap Bonaire (SGB) aan de Kaya Frater Odulfinus had er volgens de oorspronkelijke planning al moeten staan, maar het vermoeden dat er op het terrein resten zouden liggen van een indiaanse beschaving heeft de aanvang van het project vertraagd.

restantenRecent archeologisch onderzoek heeft het vermoeden bevestigd. Op het terrein zijn verschillende bewijzen gevonden van een indiaans dorp.
Archeoloog Jay B. Haviser, Jackie Bernabela, namens de afdeling kunst en cultuur van het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) en studenten van het Bonaire Archaeological Institute, zijn de afgelopen weken bezig geweest om een indianendorp uit te graven op een terrein achter de SGB. De locatie ligt in de buurt van de plaats waar in 1972 het skelet van een inheemse volwassen man werd opgegraven. Er zijn verschillende bewijzen van een indiaans dorp gevonden, dat tot nu toe zes huizen telt. Haviser vertelt in een interview dat hij verschillende houten palen gevonden heeft, geplaatst in een enorme cirkelvormige omtrek. Dit is een kenmerk van de fundering van een traditioneel indiaans huis. Tevens zijn er drie potten met menselijke resten binnen deze omtrek opgegraven. Een van de urnen bevatte de botten van een peuter. De pot is gevuld met segmenten van botten en andere opmerkelijke stukken die inheemse etnische groepen gebruikten tijdens een begrafenisritueel. Verder werden tientallen aardewerkscherven uit een aardlaag van ongeveer 80 cm gehaald.
Al deze elementen wijzen volgens de archeoloog op de vroegere aanwezigheid van een dorp, waarschijnlijk het grootste op Bonaire, waar ongeveer 1.000 jaar geleden indianen leefden. Tot voor kort werd aangenomen dat de inheemse bevolking van het eiland, net als op Aruba, amper 600 mensen telde in het precolumbiaanse tijdperk. Deze nieuwe ontdekkingen zijn een stap voorwaarts op het pad van de Caribische archeologie voor de ABC-eilanden. Het terrein zal deels bewaard blijven maar een deel is bedoeld voor de nieuwbouw van de SGB die binnenkort gaat beginnen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.