Al het nieuws

Van onze redactie
Brussel - De Permanente Vertegenwoordiging van het Koninkrijk der Nederlanden bij de Europese Unie (EU) kan het bruggenhoofd zijn tussen Bonaire en de EU en ‘helpen deuren te openen’. Bonaire heeft daar in het verleden te weinig gebruik van gemaakt.

F14 BON Deuren bij EU openenGezaghebber Edison Rijna en gedeputeerde Elvis Tjin Asjoe (MPB) hebben hun deelname aan een conferentie van de Association of Countries and Territories of the European Union (OCTA) in Brussel benut om de banden aan te halen met de Permanente Vertegenwoordiging van het Koninkrijk. Bonaire maakt weliswaar geen deel uit van de EU, maar heeft vanwege de LGO-status (Landen en Gebieden Overzee) wel toegang tot bepaalde ontwikkelingsfondsen.
De Permanente Vertegenwoordiging van het Koninkrijk is graag bereid het Openbaar Lichaam Bonaire te helpen bij het inventariseren van fondsen van de Europese Unie waarop een beroep kan worden gedaan. Zo meldt de Bonairiaanse overheid.
,,Brussel is niet alleen ver van Kralendijk, de EU is ook een enorme en complexe organisatie waar het niet makkelijk is de weg te vinden als je er niet dagelijks mee te maken hebt. Van de vele honderden ontwikkelingsfondsen staat een aantal ook open voor de Caribische delen van het Koninkrijk. Wij willen precies weten welke dat zijn en wat de voorwaarden zijn om in aanmerking te komen voor bijdragen”, aldus gezaghebber Rijna.
,,De Permanente Vertegenwoordiging behartigt de belangen van alle delen van het Koninkrijk”, vult Tjin Asjoe aan. ,,Er werken ambtenaren van de ministeries en andere onderdelen van de Nederlandse overheid. Hun dagelijkse werk bestaat uit netwerken, onderhandelen, lobbyen en coalities vormen namens Nederland in de EU. Ze kunnen bruggenhoofd zijn tussen Bonaire en de EU en ons helpen deuren te openen, reden waarom de gezaghebber en ik wilden kennismaken.”

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.