Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna heeft woensdag tijdens een door de Association of the Overseas Countries and Territories of the European Union (de Octa) georganiseerde conferentie ‘From the Poles to the Tropics, OCT’s Blue Landscape’ in Brussel het Blue Destination-concept aan een internationaal gezelschap gepresenteerd. Er was veel belangstelling voor.

bonblueRijna en gedeputeerde Elvis Tjin Asjoe nemen deze week op uitnodiging van de Octa deel aan een zogeheten Oceans Conference in de Belgische hoofdstad. Bonaire is net als de eveneens vertegenwoordigde zustereilanden Curaçao, Aruba, Sint Eustatius en Saba lid van de Octa, de organisatie van landen en gebieden overzee die een voormalige kolonie zijn van lidstaten van de Europese Unie.
Bonaire heeft de ambitie de eerste Blue Destination in de wereld te worden, een duurzame samenleving waarin economische welvaart niet het doel is, maar een middel om het welzijn van de bevolking te verhogen en voor toekomstige generaties te behouden. Het verantwoord omgaan met het milieu en natuurlijke rijkdommen is een van de onderdelen.
Gezaghebber Rijna vertelde zijn gehoor dat Bonaire een eind op weg is door al heel lang geleden te begrijpen dat het zuinig moet zijn op de leefbaarheid van het eiland. ,,Zo werden de unieke koraalriffen rond het eiland al in 1979 tot beschermd nationaal park verklaard. Inmiddels draait de economie voor 40 procent op zonne- en windenergie, wordt er gewerkt aan het verduurzamen van het toerisme, begint het AlgaeParc vorm te krijgen en wordt een verbod op wegwerpplastic voorbereid, aldus Rijna.
De gezaghebber benadrukte het belang van samenwerking tussen de overheid, non-gouvernementele organisaties en het bedrijfsleven. Ook wees hij er op dat het Blue Destination-concept zoals Bonaire dat heeft ontwikkeld naadloos aansluit bij de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen (SDGs) die de Verenigde Naties hebben vastgesteld en waarvan bijvoorbeeld ook het terugdringen van de armoede deel uitmaakt.
Na afloop van de presentatie maakten veel van de aanwezigen duidelijk dat ze behoefte hebben aan meer informatie over de Bonairiaanse aanpak. Zij kregen van gezaghebber Rijna en gedeputeerde Tjin Asjoe een uitnodiging om Bonaire te bezoeken en met eigen ogen te zien hoe gewerkt wordt aan het in balans brengen van economische vooruitgang en het behoud van natuur en cultuur.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.