Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Kralendijk - Op de Dag van Kandidaatstelling in verband met de Eilandsraadsverkiezingen van Bonaire op 20 maart aanstaande hebben zich acht partijen/lijsten gemeld: zes politieke partijen en twee ‘eenpersoonslijsten’.

F17 BON lijst 3Zij voeren de komende anderhalve maand campagne om daarmee te dingen naar de gunst van de kiezer en uiteindelijk één of meer van de negen beschikbare Eilandsraadszetels te bemachtigen en daarmee invloed uit te oefenen op het politieke bestuur van Bonaire.
Tot de partijen die zich op Bonaire hebben aangemeld voor de verkiezingen behoren de nu in de Eilandsraad vertegenwoordigde partijen MPB, UPB, PDB en FSP. Maar er zijn er meer die meedoen. Bijvoorbeeld Lista Santana, met Rafael Santana als enige kandidaat. Op de valreep leverde ook Suzy Thodé haar Lista Suzy Thodé in; eveneens een eenpersoonskandidatenlijst.
Haar achternaamgenoot Kevin Thodé bood gezaghebber Edison Rijna, voorzitter van het centraal- en hoofdstembureau, de twaalf namen van de partij Era Nobo. Ondanks de breuk die zich nog onlangs voordeed is het hem dus toch nog gelukt de steun en deelname te krijgen van deze twaalf personen.
Union pa Boneiru, aangevoerd door Aljano Emerenciana, presenteerde een lijst bestaande uit veertien namen. Emerenciana - ‘Homber di un palabra’ (man met één woord) - deed bij de vorige verkiezingen mee met Un Lista Magno, een duidelijke verwijzing naar de vermoorde Curaçaose politicus Helmin Magno Wiels van Pueblo Soberano.
Robby Beukenboom, die in de afgelopen periode brak met de Democratische Partij (DP, of wel Partido Demokrat), meldde zich bij het hoofdstembureau met twaalf kandidaten voor Frente Sosial Progesivo (FSP). Eilandsraadslid Marugia Jansen staat nummer twee op deze lijst. FSP afficheert zich als sociaaldemocratische partij. Het is een in december opgerichte afsplitsing van de PDB, die al tientallen jaren een prominente rol speelt in de Bonairiaanse politiek.
Partido Demokrat Bonaireano (PDB) met Clark Abraham, die een moeilijke periode in de privésfeer achter de rug heeft, wist in totaal 23 kandidaten achter zich te scharen. Met opvallende namen, zoals die van voormalig gedeputeerde Rolanda Hellburg-Makaai. Michael Pieters is lijstduwer en ‘draagt’ de rode partij als laatste op de lijst.
Ook Union Patriotiko Boneriano (UPB) wist een flinke lijst met kandidaten te presenteren. Lijsttrekker James Kroon - ‘Bo uniko speransa’ (Uw enige hoop) - kwam met 20 andere namen, waaronder die van Esther Bernabela en Norbert Silberie op nummer twee en drie.
De Movementu di Pueblo Boneriano (MPB) van Elvis Tjing Asjoe was de laatste partij die de lijst inleverde. De partijleider werd daarbij vergezeld door zijn echtgenote Ronella Tjing Asjoe-Croes. Op nummer twee staat Nina den Heyer en Jan Wanga ‘duwt’ de MPB-lijst.
Het hoofdstembureau bestaat uit vijf leden, waaronder een voorzitter en een plaatsvervangend voorzitter. Gezaghebber Rijna is voorzitter en Irma de Graaf-Cicilia is plaatsvervangend voorzitter. Dit hoofdstembureau vervult de volgende taken in het verkiezingsproces: de registratieprocedure van de naam van de politieke partij; de kandidaatstelling en na 20 maart de vaststelling van de verkiezingsuitslag.
Op woensdag 18 maart 2015 vonden de laatste verkiezingen plaats voor de Eilandsraden op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De volgende Eilandsraadsverkiezingen vinden - alleen op Bonaire en Saba - plaats op 20 maart 2019. Op Sint Eustatius vinden in maart geen Eilandsraadsverkiezingen plaats.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.