Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Met het inzweren deze week van de derde gedeputeerde, Rolanda Hellburg-Makaai is het nieuwe Bestuurscollege (BC) van het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) compleet.
Volgens Elvis Tjin-Asjoe van de grootste coalitiepartij, Movementu di Pueblo Boneriano (MPB), is een nieuwe tijd aangebroken. Bonaire wordt nu bestuurd door een totaal van 6 vrouwen en 3 mannen. Het nieuwe BC kent ook 2 vrouwelijke gedeputeerden in de personen van Nina den Heyer en Rolanda Hellburg-Makaai. In de Eilandsraad hebben voor de MPB zitting Daisy Coffie en Melena Silberie en Elvis Tjin-Asjoe. Daarnaast is Margugia Janga Eilandsraadslid voor de Partido Demokratiko Boneriano (PDB), Esther Bernabela voor de fractie Bernabela en Jeanoushka Raphaela voor de fractie Raphaela. ,,Een nieuw tijdperk is aangebroken”, aldus Tjin-Asjoe, die het ook een unicum noemt dat de traditionele partijen PDB en Union Patriotiko Boneriano (UPB) nu beide zitting hebben in de bankjes van de oppositie. In de nieuwe Eilandsraad zijn er nog drie mannelijke leden, namelijk Robby Beukenboom en Michael Pieters van de PDB en James Kroon van de UPB. Rolanda Hellburg-Makaai toonde zich enthousiast over haar aantreden. ,,Ik wil werken voor een Bonaire dat van ons allen is”, aldus de kersverse gedeputeerde. Volgens Tijn-Asjoe staat Bonaire in meerdere opzichten op een kruispunt als het gaat om haar verdere ontwikkeling. De blauwe partij van Tjin-Asjoe heeft zich steeds heel kritisch getoond tegenover de rood-groene coalitie die nu naar huis is gestuurd. Volgens Tjin-Asjoe heeft de vorige coalitie er weinig van gebakken. Ook de kritische koers tegenover Nederland was de blauwe partij een doorn in het oog. Ook Esther Bernabela en Jeanoushka Raphaela hebben zich om die reden in feite afgescheiden van hun partij UPB. Beide raadsleden gaven, in een tijdsbestek van zo’n 2 maanden aan dat de coalitie en hun voormalige partij UPB niet datgene vertegenwoordigde waarmee zij de verkiezing was ingegaan. Het is ook een unicum dat de UPB nog slechts 1 zetel bezet in de Eilandsraad. Van oudsher heeft de partij, opgericht door Rudy ‘ruman’ Ellis eigenlijk een centrale plaats ingenomen in de politiek van het eiland. De partij werd zo mogelijk nog groter onder leiderschap van voormalig partijleider Ramonsito Booi. Bij het zoeken naar een opvolger voor Booi begonnen de eerste scheuren in de partijkaders te ontstaan. Velen hadden verwacht dat Elvis Tijn-Asjoe gekozen zou worden tot nieuwe leider van de groene partij, maar het werd James Kroon. Dit is ook de reden waarom Tjin-Asjoe de MPB heeft opgericht met veel aanhangers die eigenlijk van oudsher tot de groene partij behoorden.


maatregelen corona

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).