Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - De open dag van stichting Krusada, die afgelopen zaterdag werd gehouden, is succesvol verlopen. De dag die vooral bedoeld was om aan de bevolking te laten zien wat de stichting allemaal doet, kon rekenen op een bezoekje van zo’n 300 man verspreid over de hele dag. Dat zegt Erik de Jong, directeur van de stichting die voor een groot deel afhankelijk is van subsidie van geldgevers zoals het Oranjefonds.
Waar de stichting ooit is begonnen als opvang voor verslaafden, zijn de werkzaamheden van de stichting langzamerhand een breder gebied gaan beslaan. Inmiddels zijn er gezinsvervangende studio’s gebouwd voor ex-verslaafden die te zwak zijn om zelfstandig in de samenleving te functioneren en bij de stichting een permanent onderkomen kunnen vinden. Daarnaast is er een aantal woningen gebouwd voor ex-gedetineerden die weer langzaam kunnen resocialiseren richting de samenleving.
Volgens De Jong is werken en leren een belangrijk onderdeel van de resocialisatie. Inmiddels is dan ook het nodige werk gecreëerd. De terreinen van de stichting op het terrein van het voormalige landhuis Guatemala kennen behalve de reeds genoemde studio’s en woningen inmiddels een autowerkplaats, timmerwerkplaats en een winkel. Daarnaast staan er diverse grote kassen op het terrein, waarin onder meer spinazie, rucola, munt en basilicum wordt verbouwd. De groentes en kruiden worden door cliënten van de stichting geoogst, gewassen, verpakt en gedistribueerd. De vestiging van een winkel op het terrein van de stichting is volgens De Jong de nieuwste aanwinst.
Hierdoor komen de cliënten in contact met de burgers van het eiland, maar ook andersom. ,,Ook supermarkten zoals Van den Tweel, Warehouse Bonaire en Bondigro nemen steeds meer van ons af”, aldus de Krusada-directeur. Volgens De Jong blijft het overigens moeilijk om geld bij elkaar te krijgen om de stichting enerzijds draaiende te houden en anderzijds om te investeren in nieuwe faciliteiten. De Jong legt uit dat in de ruimtes boven de winkel ook kantoren en vergaderruimtes zijn die ook voor training kunnen worden gebruikt.
Naast de faciliteiten bij het voormalige landhuis, is met name de inloopkliniek voor verslaafden op Antriol een belangrijke activiteit van de stichting. ,,Die inloopfaciliteit is vooral bedoeld om heel laagdrempelig in contact te komen met verslaafden”, aldus De Jong, die uitlegt dat er op deze manier een relatie met de verslaafden kan worden opgebouwd. Cliënten van de inloopkliniek kunnen in de faciliteit op Antriol terecht voor bijvoorbeeld basale zorg of om even uit te rusten.
Bezoekers van de open dag kregen op het terrein een rondleiding en een uitleg van de activiteiten van de stichting. Daarnaast werden bezoekers ook verrast met consumptiebonnen voor een breed scala aan hapjes en drankjes en een kortingsbon voor aankoop van groenten in de nieuwe winkel. Naast groenten zullen in de winkel onder andere planten en (tuin)meubels te koop zijn. Volgens De Jong is de stichting tevreden over het verloop van de open dag en waren de bezoekers afkomstig uit alle geledingen van de bevolking.