Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Stichting Voeding op School hield afgelopen vrijdag een open dag om onder andere meer bekendheid te geven aan wat de stichting doet en daarnaast om een leuke middag voor de kinderen te organiseren die zich vermaakten met het schilderen van allerlei soorten fruit.
De cijfers liegen er niet om. In 2015 selecteerden de veertien scholen, kinderdagverblijven en naschoolse opvangvoorzieningen die meewerken aan het initiatief 527 kinderen die in aanmerking komen voor voedingspakketten op school. Dat wil zeggen dat vijf dagen in de week iedere dag een ontbijt dan wel lunchpakket voor het betreffende kind bij een school of een van de andere voorzieningen wordt afgeleverd. Daarnaast werden maar liefst 1.109 kinderen geselecteerd voor het andere programma van Stichting Voeding op School namelijk 'Fruit op school'.
Deze cijfers geven aan dat de ouders van minimaal 527 kinderen zich geen fatsoenlijk ontbijt dan wel lunch voor hun kinderen kunnen veroorloven en meer dan het dubbele aantal geen geld heeft om fruit te kopen. De 38 dollar kinderbijslag die nu beschikbaar komt voor de 5.000 kinderen in Caribisch Nederland steekt daarbij erg mager af en lijkt ook in dit verband niet veel meer dan een druppel op een gloeiende plaat. Al is 'iets' beter dan helemaal niets. Het bedrag is goed voor zo'n 15 tot 20 keer ontbijt, een halve maand één maaltijd.
Het Openbaar Lichaam Bonaire financiert de ontbijtpakketten en Stichting Voeding op School voert het project 'Voeding op school' uit. Het project gaat ervan uit dat kinderen die honger en een lege maag hebben niet kunnen leren, wat leerachterstanden tot gevolg heeft. Met alle gevolgen. Leerachterstand creëert drop-outs of laaggeschoolde arbeidskrachten, drop-outs en of laaggeschoolde krachten krijgen, als ze al werk vinden, alleen slecht betaalde banen. Kinderen van deze arbeiders krijgen niet genoeg voeding thuis, en zo is de vicieuze cirkel rond. Daarom startte de Rotaryclub met medewerking van Usona zo'n twaalf jaar geleden het Breakfast at schoolproject, dat transformeerde in het huidige Voeding op school en wordt gefinancierd door de Bonairiaanse overheid. De stichting voert elk jaar een onderzoek uit om te weten wat de scholen denken over bijvoorbeeld de kwaliteit van het voedsel. Uit het schooljaar 2014/2015 bleek dat het daar wel eens aan schortte. Dus heeft de stichting nu een lijst met criteria opgesteld waaraan de leverancier van de pakketten moet voldoen. Alle scholen en organisaties die met kinderen werken, kunnen meedoen. Men moet daarvoor een e-mail sturen met een toegelicht verzoek. De stichting kijkt vervolgens of men het in de begroting kan inpassen.
Schrijnend is dat de stichting soms ook nee moet zeggen. De vraag naar voedingspakketten neemt toe maar de stichting heeft niet altijd de middelen om in die behoefte te voorzien. Het plan voor 2016 is dan ook om het Nationaal Schoolontbijt op alle basisscholen op Bonaire en de Scholengemeenschap Bonaire (SGB) te introduceren. De stichting zal hierover nog een lesprogramma en een folder voor ouders doen uitgaan. Om dergelijk initiatief te kunnen financieren en dus voor meer kinderen voedingspakketten te realiseren is de stichting naast het OLB en participanten uit het bedrijfsleven dus op zoek naar meer sponsors. Voor meer informatie, het halfjaarlijks evaluatierapport en/of sponsor- en donatievragen kan men terecht bij het dagelijks bestuur van de stichting. Dit zijn voorzitter Addo Stuur (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 7861418), penningmeester Ludwina Lendering (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 7864582) of Tom Bergh (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 7005329).