Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - In de aanloop naar het referendum zijn er steeds meer borden met een stemadvies te zien langs de hoofd- en zijwegen van Bonaire.

Op de meeste staat te lezen ‘Skohe No’ (kies Nee). Op een aantal borden is dan ook nog toegevoegd dat men onmogelijk tevreden kan zijn met de huidige situatie en men dus vanzelf wel nee moet stemmen. Want tevreden, dat is toch bijna niemand, is de boodschap.
Het meest opvallende bord blijft echter het bord dat sinds een paar weken als een van de eerste stemadviesborden aan de Kaya Caribe in de tuin van Melaan, sympathisant van de NKBB (Nos Ke Boneiru Bèk) te bewonderen valt. Op dat bord staat namelijk niet alleen ‘Skohe No’ in zwarte letters op een witgeverfd bord maar onderaan het bord is in dezelfde stijl ook te lezen ‘Minder makamba’s’. Het bord heeft in binnen- en buitenland inmiddels behoorlijk wat aandacht en publiciteit gekregen.
Op Bonaire heeft de Movementu di Pueblo Bonariano (MPB) zich er een dag of wat later openlijk en officieel van gedistantieerd en het verwerpelijk genoemd en de partijleiding van de Union Patriótiko Boneriano (UPB) deed namens de UPB twee weken later hetzelfde. Uit de commentaren van sympathisanten en personen die achter dergelijke uitspraken over de Europees Nederlandse minderheid in de Bonairiaanse gemeenschap staan, wordt uiteindelijk niet helemaal of niet echt duidelijk wat men nu concreet denkt te kunnen of wil bereiken met het ophangen van dergelijke leuzen. Een groot deel van de groep die zich naar verluidt aangesproken zou moeten voelen, interesseert het niet zo. Het deel van de groep dat het zich wel aantrekt, is waarschijnlijk, zo blijkt uit uitspraken, niet direct de groep die men bedoelt. Naast individuen en verscheidene groepen geven ook de politieke partijen stemadvies. De fractieleider van Movementu di Pueblo Bonariano (MPB) Elvis Tjin Asjoe liet anderhalve week geleden al beargumenteerd weten in een persconferentie waar deze krant ook over publiceerde, ‘ja’ te zullen stemmen. De Partido pro Hustisia i Union (PHU) stuurde een persbericht, eveneens gemeld in deze krant, dat zij ‘nee’ stemmen. Coalitiepartner Union Patriótiko Boneriano (UPB) liet afgelopen zondag geheel in lijn met de verwachting eveneens via een persbericht weten dat de partij voor ‘nee’ is. Hoewel de politieke partijen en allerlei groeperingen dus uitgebreid van zich laten horen, bleef het redelijk stil rond de referendumcommissie. Maar eind vorige week viel bij vrijwel iedereen op Bonaire dan toch het eerste bulletin van de referendumcommissie in de bus. In deze eerste tweetalige (Papiaments en Nederlands) brochure - er komen er in totaal drie - is te lezen waarom Bonaire volgens de commissie eerst een bestuurlijk referendum houdt, hoe de referendumcommissie de gemeenschap informeert en zal informeren en heel kort wie er mogen stemmen. Voor meer informatie, afspraken en/of de folder kan men contact opnemen met de commissie en/of met één van de zeven commissieleden via nummer 7171133 of onderstaande website
www.referendumbonaire2015.org 


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).