Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - In de receptie van Tourist Corporation Bonaire (TCB) hangen weer nieuwe kunstwerken. Ditmaal wordt het werk van kunstenaar Fransico Uty Melaan tentoongesteld. Melaan is de vijfde kunstenaar die in de receptieruimte van TCB kunstwerken exposeert. De receptie is een galerie voor lokale kunstenaars die zo meer bekendheid kunnen verwerven, hun talenten kunnen laten zien en de kans krijgen hun werk te verkopen. Toeristen en inwoners van Bonaire die het kantoor van TCB binnenlopen, reageren er altijd erg positief op.
De eerste kunstenaar was Henk Roozendaal met zijn schilderijen ‘Portretten van Bonaire’. Monica Liliana Trujillo volgde Roozendaal op, vervolgens was Adi Figaroa aan de beurt, gevolgd door Riet Sealy en Agnes Joosten met hun mozaïeken. En de komende periode stelt Fransico Uty Melaan zijn creatie van spijker en draad tentoon.
De laatste weken waren behoorlijk druk omdat Melaan alle kunstwerken moest klaarmaken voor de expositie. Francisco Bernardo (Uty) Melaan is geboren op Bonaire en woont op een oude knoek in de wijk Nort di Saliña. In 1977 rondde hij op Bonaire de Lourdes-mavo met succes af en ging naar Nederland om verder te studeren. Al waar hij zijn studies voor docent en bouwkundig ingenieur voltooide. Melaan werkt als docent bij Scholengemeenschap Bonaire afdeling PRO (Speciale Lesplaatsen). Een van zijn hobby’s is vissen, maar zijn vrije tijd wijdt hij vooral aan zijn ‘spijkerkunst’. Zijn spijker-en-draadkunst is mooi om te zien, heel kleurig en van unieke ontwerpen. In zijn jongensjaren hield hij al van werken met zijn handen en vanaf zijn twaalfde houdt hij zich bezig met deze spijker-en-draadkunst.
Mensen vonden wat hij maakte mooi en kochten zijn werk. In de loop van 40 jaar heeft hij zijn techniek verfijnd. En toen hij op Bonaire als docent ging werken, bracht hij deze kunstvorm over op zijn studenten. Er zijn nog steeds ex-leerlingen die na twintig jaar hun interesse voor deze spijker-en-draadkunst nog niet zijn verloren en het weer overbrengen op hun kinderen. Melaan vervaardigt dit spijkerwerk in zijn vrije tijd. En hoewel veel mensen denken dat het makkelijk is, is het tegendeel waar. Het vergt heel veel geduld en toewijding. TCB nodigt iedereen uit om te komen kijken naar de kunstwerken van Fransico Uty Melaan in de galeriezaal van TCB gelegen aan de Kaya Grandi 2 . Voor meer informatie kan men contact opnemen met de kunstenaar zelf, Fransico Uty Melaan via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch op nummer 7014232 of 7803423.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).