Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Bonaire en ook de rest van Caribisch Nederland is klaar voor de aanstaande eilandsraadsverkiezingen. Dat laat de Rijksdienst Caribisch Nederland weten: de voorlichtingscampagne loopt, de stemkaarten zijn veelal uitgedeeld; stemlokalen en medewerkers zijn voorbereid.
Het wachten is op 18 maart wanneer kiesgerechtigden van Bonaire, Sint Eustatius en Saba vanaf 7.30 ‘s morgens tot 21.00 uur ‘s avonds hun stem uit kunnen brengen. Dit kan in elk stemlokaal op het eiland waar de kiesgerechtigde woont. Op Sint Eustatius is het Ernest van Putten Youth Center het enige stemlokaal.
Om te kunnen stemmen, moet de kiesgerechtigde een stempas en een geldig identiteitsbewijs meenemen: een Nederlands paspoort, identiteitskaart (sédula) of rijbewijs. Zonder stempas en geldig identiteitsbewijs kan er niet gestemd worden. Een identiteitsbewijs mag op de dag van de verkiezing maximaal vijf jaar verlopen zijn. Indien nodig, kan een kiesgerechtigde voor de verkiezing, rekening houdend met de verwerkingstijd, een nieuw identiteitsbewijs aanvragen bij Burgerzaken (Census Office).
Kiesgerechtigden die thuis geen stempas hebben ontvangen, deze kwijt zijn of een beschadigde stempas hebben, kunnen op vertoon van een geldig identiteitsbewijs een vervangende stempas aanvragen. Dat kan schriftelijk tot uiterlijk morgen, of persoonlijk op het kantoor van Burgerzaken tot uiterlijk dinsdag 17 maart om 12.00 uur. Burgerzaken Bonaire is van 10 maart tot en met 16 maart extra open om de kiesgerechtigden de kans te geven om alsnog hun stempas op te halen. De openingstijden zijn: dinsdag 10 maart van 16.00-19.00 uur; donderdag 12 maart van 16.00-19.00 uur; zaterdag 14 maart van 09.00-12.00 uur; maandag 16 maart van 16.00-19.00 uur.
Voor Burgerzaken (Census Office) op Sint Eustatius en die op Saba zijn de openingstijden voor het ophalen van stempassen ongewijzigd. Behalve op de dag van de verkiezingen is het kantoor op Saba van 8.30 tot 13.00 uur open, inclusief lunchtijd. Kiesgerechtigden die hun stempas nog niet hebben ontvangen, wordt aangeraden niet te wachten tot 17 maart, maar zo spoedig mogelijk navraag te doen.
Het is ook mogelijk om op 18 maart iemand te machtigen door middel van hetzij een schriftelijke of een onderhandse volmacht. De gemachtigde, die op hetzelfde eiland moet wonen als de volmachtgever, kan dit alleen doen op het moment waarop hij of zij zelf ook stemt en mag maximaal twee stemmen uitbrengen voor anderen. Het is belangrijk om te weten dat de kieswet het door een gift of belofte omkopen van kiezers om een volmacht af te geven nadrukkelijk verbiedt. Ook degene die zich laat omkopen, is op grond van de Kieswet strafbaar.
Op deze manier wil de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) de stemgerechtigden stimuleren om op een verantwoorde en geïnformeerde wijze op 18 maart een zaadje te planten zodat de eilanden verder kunnen groeien en bloeien.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).