BES

Van onze correspondent
Den Haag - De BES-top die deze week in Den Haag gehouden is versterkt volgens het eilandsbestuur van Bonaire de samenwerking tussen de drie eilandsraden van Caribisch Nederland.

BESeilandsradenOp 24 juni vond de BES-top plaats in het VNG-gebouw in Den Haag. ,,Een belangrijk moment voor de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De top bracht vertegenwoordigers van alle drie de eilandsraden samen om kritieke kwesties te bespreken en de samenwerking voor de toekomst te versterken”, aldus het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB).
De dag begon met de openingstoespraak, gevolgd door de formele ratificatie van de notulen van de BES-eilandsraadvergadering van januari 2024. Een onderdeel van de top was de debriefing over de resultaten van de werkconferentie die plaatsvond van 4 tot 6 maart 2024. Volgens Bonaire bracht deze werkconferentie destijds waardevolle inzichten en werd er de basis gelegd voor toekomstige samenwerkingsinitiatieven.
Een belangrijk onderdeel van de agenda was gewijd aan de bespreking van een gezamenlijke brief aan de minister van Financiën over de nieuwe belastingwetten. Unaniem werd overeengekomen dat juridische experts op het gebied van belastingwetgeving deze brief namens de eilandsraden gaan opstellen, wat een verenigde houding ten aanzien van wetgevingskwesties weerspiegelt. De besprekingen verschoven vervolgens naar het versterken van de samenwerking tussen Bonaire, Statia en Saba, waarbij de nadruk lag op gedeelde doelen en wederzijdse verantwoordelijkheden. ,,Deze dialoog was cruciaal voor het versterken van samenwerkingsverbanden en het consolideren van partnerschappen tussen de eilanden.”
Een symbolisch moment tijdens de top was de formele overdracht van het voorzitterschap. Vertrekkend voorzitter Glennville Schmidt van Sint Eustatius droeg het voorzitterschap ceremonieel over aan Elsa Peterson van Saba. Deze overgang onderstreepte volgens Bonaire de toewijding aan eerlijke vertegenwoordiging en roulerend leiderschap onder de eilanden, waardoor gelijke deelname aan besluitvormingsprocessen wordt gegarandeerd.
Hierna volgde een rondetafelbijeenkomst waarin deelnemers openhartige discussies voerden over urgente kwesties die de BES-eilanden raken. ,,De strategische beslissingen en constructieve dialoog tijdens de top zullen naar verwachting de weg vrijmaken voor een versterkte samenwerking tussen Bonaire, Statia en Saba, wat zal bijdragen aan duurzame ontwikkeling en welvaart voor alle eilanden.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.