BES

Van onze correspondent
Oranjestad - De overheid van Sint Eustatius roept alle inwoners op om hun autowrakken, zware machines en ander metaalafval aan te melden bij de overheid zodat het van het eiland kan worden verwijderd.

BESmetaalMorgen, donderdag 29 juni, legt er een groot schip aan in de haven van Oranjestad die het schroot meeneemt waarna het elders gerecycled wordt. In de Afvalverordening van Statia staat dat alle autowrakken en ander metaalafval van het eiland verwijderd moeten worden wanneer ze gevaar opleveren voor het milieu of de gezondheid van mensen. De overheid vraagt inwoners om hun medewerking te verlenen en het metaalafval aan te melden waarna het gratis verwijderd wordt. Wie niet mee wil werken zal moeten betalen voor het afvoeren van het materiaal.
Het is niet voor het eerst dat Statia ‘grote opruiming’ houdt. In 2018 ging het om 300 wrakken en in december 2021 om 500 van de 900 wrakken die het eiland toen ‘rijk was’. Hierdoor was het eiland in 2022 bijna ‘autowrakvrij’. De wrakken worden verscheept naar Sint Maarten vanwaar ze naar Nederland worden geëxporteerd. Ook Saba is al langer bezig met het verwijderen van schroot van het eiland en in januari 2022 leek het erop dat Bonaire het voorbeeld volgde toen er 18 autowrakken van een sticker werden voorzien zodat Selibon ze kon verwijderen. Maar het bleek toen helemaal niet de bedoeling dat de wrakken zouden worden verscheept, maar om ze op een bepaalde plek te verzamelen.

Saba als lichtend voorbeeld
Saba kan van de drie BES-eilanden gezien worden als voorloper op het gebied van autorecycling. In juni 2015 was Saba immers het enige eiland dat de ‘Green Deal Beter Afvalbeheer Caribisch Nederland’ ondertekende. Dit schrijft Auto Recycling Nederland (ARN) in 2019 op haar website.
In de Green Deal is afgesproken dat vooraanstaande Nederlandse recyclingorganisaties, aangevoerd door de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu, hun kennis delen met Saba en ook materiaal beschikbaar stellen. Dat Saba het zo goed deed in de afvalrecycling in het algemeen en de autorecycling in het bijzonder, was ook naburige eilanden niet ontgaan. ,,In november 2019 bezochten vertegenwoordigers van Sint Maarten Saba om de fijne kneepjes van het recyclingvak te leren. Saba stond op zijn beurt open voor een samenwerking met andere eilanden om zo kennis te delen en het afvalmanagement in de regio te verbeteren”, aldus ANR

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.