BES

Van onze correspondent
Kralendijk - Tijdens het bezoek van staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) aan Bonaire zijn er afspraken gemaakt over de verdeling van verantwoordelijkheden voor de jeugdzorg, de versterking van de samenwerking en een betere waarborging van de kwaliteit van de jeugdzorg.

BESJeugdzorgVan Ooijen, gedeputeerde James Kroon (Bonaire), regeringscommissaris Alida Francis (Sint Eustatius) en gedeputeerde Eviton Heyliger (Saba) ondertekenden afgelopen woensdag de afspraken gelijktijdig op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. ,,Ieder kind moet gezond en veilig kunnen opgroeien, overal in het Koninkrijk. Ik heb tijdens mijn eerdere bezoeken gezien en gehoord hoe hier door de lokale instanties hard aan gewerkt wordt. Ik wil met deze afspraken de basis hiervoor versterken, zodat de eilanden meer handvatten hebben om kinderen, jongeren en gezinnen de zorg en ondersteuning te bieden die zij nodig hebben”, aldus Van Ooijen.
In de afspraken is opgenomen wat de verantwoordelijkheden zijn voor het bieden van een passend jeugdzorgaanbod. Bijvoorbeeld de inzet op vroege signalering van problemen, het betrekken en versterken van de omgeving en het gezin en het bieden van zorg die ‘zo thuis mogelijk’ plaatsvindt. Ook is een verduidelijking gemaakt van de verdeling tussen de openbare lichamen van Bonaire, Saba en Sint Eustatius en Zorg en Jeugd Caribisch Nederland (ZJCN).
Afspraken over de samenwerking tussen jeugdzorgaanbieders en de manier waarop zij met elkaar afstemmen gaan over wanneer de jeugdzorg moet worden op- of afgeschaald en over een veilige en efficiënte uitwisseling van gegevens. Ten slotte committeren de openbare lichamen zich met de afspraken aan bepaalde normen voor de kwaliteit van de zorg. Een van de afspraken is dat er binnen enkele weken na het eerste gesprek een hulpverleningsplan voor een jeugdige moet worden opgesteld en dat dit met de jeugdige en diens ouders moet zijn afgestemd. Ook is het de bedoeling dat het jeugdzorgaanbod blijft leren van de behoeften van de doelgroep en zich daarop blijft aanpassen en verbeteren.
De ambitie is om Caribisch Nederland te voorzien van een met Europees Nederland gelijkwaardig (jeugd)zorgaanbod en om de kwaliteit en toegankelijkheid hiervan duurzaam te verankeren in een wet. Om dit te bereiken wordt de komende jaren gewerkt aan een op maat gemaakt Caribisch stelsel voor zorg, jeugd en maatschappelijke ondersteuning.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.