Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - ,,Het onderzoeksrapport van de Algemene Rekenkamer Aruba bewijst dat er sprake is van politieke inmenging in staatsbedrijven. De regering blijft geld pompen - belastinggeld - in staatsbedrijven die al verlies draaien.”

F15 ARAPartijleider Marisol Tromp van oppositiepartij MAS reageert op het rapport ‘Op afstand, maar toch dichtbij’. ,,Het is niet voor niets dat de ARA dit onderzoek heeft gedaan. Bij veel staatsbedrijven en instanties gaan zaken fout. De regering moet actie ondernemen, maar vraagt alleen advies en handelt verder niet.”

De MAS-leider zoomt in op één van de onderzochte staatsbedrijven, Serlimar. Dit afvalverwerkingsbedrijf verkeerde in 2020 in ‘surseance van betaling’. De rechter gaf goedkeuring aan deze status, om Serlimar op die manier te helpen om de financiële situatie te herstellen. ,,Zulke instanties vormen een groot financieel risico voor het land. Dat zegt ARA en ik deel dat standpunt. Het is juist de bedoeling dat bepaalde staatsbedrijven zelfstandig worden en op eigen benen kunnen staan. Maar we zien het omgekeerde.”

ARA doet in het rapport diverse aanbevelingen. Zo moet de regering van ARA actie ondernemen. De ARA vindt dat de staatsbedrijven zich niet aan de regels houden en dat regering niet in actie komt als er zaken niet goed gaan. Bij verschillende instanties is geen transparantie, ondanks dat er een bestuur is en een Raad van Toezicht. ,,Het onderzoek van ARA toont duidelijk aan dat de regering vooral bezig is met het blussen van brandjes en geen structurele actie onderneemt op de langere termijn. Daardoor blijven de structurele problemen bestaan.”

Parlementariër Tromp stelt dat het rapport van ARA niet alleen bewijst dat er politieke inmenging is, maar ook dat personen benoemd worden in verschillende staatsbedrijven zonder dat ze over de juiste kennis of achtergrond beschikken. Volgens Tromp is de regering nu bezig om campagnevoerders en aanhangers in staatsbedrijven te plaatsen, zonder dat ze over de juiste achtergrond beschikken of voldoen aan de profielschets.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.