Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De overheidsfinanciën hadden in 2023 een overschot van 2,7 procent, waar de norm 1 procent is. De collectieve sector scoorde 4,1 procent, waar het minimaal 1 procent had moeten zijn. Dit staat in de Uitvoeringsrapportage over het laatste kwartaal van 2023 (URK4).

ARUUrk2De minister van Financiën, Xiomara Maduro (MEP), gaf woensdag een persconferentie om cijfers uit de URK4 met de bevolking te delen. De rapportage geeft een beeld van de voortgang van de begroting 2023. In de rapportage staat informatie over de schuld die Aruba heeft, het financiële beleid en betalingen die met public private partnership (PPP)-projecten te maken hebben.
De overheidsfinanciën hebben een overschot van 2,7 procent. De norm is 1 procent, dus Aruba heeft het goed gedaan in 2023. De schuld is aan het afnemen. Aruba had in 2020 een schuld van 127 procent.Dat nam in 2021 af naar 108 procent. De schuld was 96 procent in 2022. Vorig jaar kwam de schuld uit op afgerond 82 procent. De personeelskosten van de overheid zijn 457 miljoen florin. Aruba mocht maximaal 479 miljoen florin aan personeelskosten hebben. Dus ook hier zit Aruba onder de norm.
De URK4 geeft ook een beeld van de financiele betrouwbaarheid van Aruba en de evaluaties van de kredietbeoordelaars. Fitch en Standard and Poor’s (S&P) hebben Aruba in de afgelopen twintig jaar beoordeeld. Tijdens de pandemie daalde de betrouwbaarheid, maar nu is Aruba weer op weg om de betrouwbaarheid te verhogen. Aruba verloor de investment rating bij Fitch. Bij S&P werd de investment rating wel behouden. Minister Maduro verwacht dat de evaluaties van beide kredietbeoordelaars in 2024 weer positief zijn. Aruba werkt intussen ook samen met een derde kredietbeoordelaar, Moody’s. Dit bedrijf heeft al aangegeven dat Aruba een investment rating krijgt.
De bewindsvrouw benadrukt dat de collectieve sector (AZV, SVB, ATA, Serlimar, Stichting EPB en de Universiteit van Aruba) in 2023 uitkwam op een overschot van 4,1 procent, wat overeenkomt met 282 miljoen florin. Aruba voldoet daarmee aan de financiele norm dat het overschot minimaal 1 procent van het bruto binnenlands product moet zijn.
De volledige URK4 staat op de website van de overheid.
https://www.gobierno.aw

Foto: De minister van Financiën geeft een toelichting op de Uitvoeringsrapportage. 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.