Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Het is Fundacion Parke Nacional Arikok (FPNA) gelukt om Isla di Oro te beschermen. De rechter verbiedt projectontwikkelaar JOB Holding om op het eiland werkzaamheden te verrichten.

ARUIslaOroDe rechter deed woensdag uitspraak in een kort geding. JOB kan dus niet verder gaan. Doet de projectontwikkelaar dit toch, dan moet een dwangsom van 250.000 florin per dag worden betaald. Ook het Land Aruba heeft van de rechter een verbod gekregen. Het Land mag het recht van erfpacht - dat op 14 februari 2026 verloopt - van Isla di Oro niet verlengen onder de huidige bestemmingsvoorwaarde of in combinatie met een andere bestemmingsvoorwaarde die in strijd is met de Natuurbeschermingsverordening en het Ruimtelijk Ontwikkelingsplan (ROPV). De rechter heeft ook hier een dwangsom vastgesteld van 250.000 florin per dag.
In het kort geding staat FPNA samen met Scrubblebubbles, Turtugaruba en de Fundacion Proteccion y Conservacion di Commandeursbaai y vecindario tegenover het Land Aruba en JOB. Het kort geding begon op 5 april, waarbij de advocaat van het Land Aruba tijdens de behandeling de rechter wraakte omdat ze vond dat hij partijdig was en dat in het nadeel van het Land Aruba zou zijn. De wrakingskamer moest zich eerst buigen over dit wrakingsverzoek en bepalen of de huidige rechter verder kon met de zaak of dat een andere rechter op de zaak moest worden gezet. De wrakingskamer deed op 15 april uitspraak en wees de wraking af. Het kort geding kon vervolgens verder gaan op 29 april.
FPNA beschermt en beheert diverse natuurgebieden, waaronder Isla di Oro, een eilandje in de buurt van Pos Chiquito. JOB kreeg op 17 juli 2023 het recht van erfpacht van Isla di Oro. De projectontwikkelaar startte in maart met werkzaamheden op Isla di Oro, waarbij een graafmachine werd ingezet. Foto’s van deze werkzaamheden werden massaal gedeeld op sociale media, waarbij veel mensen verontwaardigd waren en vonden dat het eiland moet rust gelaten moest worden. FPNA ging een stap verder en spande het kort geding aan om verdere werkzaamheden te voorkomen.
In de aanloop naar het kort geding legde de rechter, op verzoek van FPNA, een tijdelijk verbod op het verrichten van werkzaamheden. Tijdens het kort geding was een van de juridische vragen of Isla di Oro een gebied/rifeiland is waarop de Natuurbeschermingsverordening van toepassing is. De rechter oordeelt van wel. FPNA is sinds juli 2020 beheerder van dit gebied. Dit brengt met zich mee dat er een aanlegvergunning nodig is om werkzaamheden te mogen uitvoeren en JOB heeft nog geen aanlegvergunning. De rechter merkte ook op dat in het huidige ROPV duidelijk staat wat er met natuurgebieden mag gebeuren. Het ROPV stelt duidelijke regels aan mariene gebieden, waar alleen werkzaamheden mogen plaatsvinden die zorgen voor het behoud, herstel en het beheer van aanwezige natuurlijke, ecologische waarden. Bouwen, zoals JOB dat wil doen, is niet toegestaan. ,,Niemand mag op Isla di Oro bouwwerkzaamheden uitvoeren.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.