Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Oppositiefractie Accion21 wil weten of parlementsvoorzitter Edgard Vrolijk (MEP) nog wel op de steun van de meerderheid van het parlement kan rekenen of zijn ontslag moet indienen.

F14 parlementsvoorzitterFractieleider Miguel Mansur (Accion21) heeft vrijdagochtend om een urgente vergadering van de Commissie Huishoudelijke Aangelegenheden (CHA) gevraagd. Regeringspartij MEP heeft eveneens vrijdagochtend gereageerd en steun voor Vrolijk uitgesproken.

De vergadering van de CHA zou aanstaande maandag om 10.00 uur moeten plaatsvinden. Mansur stelt dat een parlementsvoorzitter zijn functie niet kan uitoefenen zonder steun van de meerderheid van het parlement. Hij vindt het op dit moment niet duidelijk of Vrolijk minimaal 11 parlementariërs achter zich heeft staan. Mansur verwijst naar de ‘laatste ontwikkelingen’ tussen fractieleider Misha Raymond van Raiz en Vrolijk.

Mansur merkt op dat veel begrotingen zijn goedgekeurd, zonder dat de betrokken commissies om advies is gevraagd. Afgelopen vrijdag 15 maart werd een uitnodiging gestuurd in verband met een vergadering voor dinsdag 19 maart om een wijziging in de kiesverordening te behandelen. De Electorale Raad werd echter niet uitgenodigd. De fractieleider van Accion21 betreurt dit. Volgens Mansur is het de procedure dat als een fractieleider een verzoek indient voor een urgente vergadering van de CHA - op een dag dat de agenda van het parlement leeg is - dat de parlementsvoorzitter het verzoek honoreert. Hij heeft nu dus een verzoek ingediend voor komende maandag.

MEP is donderdagavond bijeengekomen in een spoedvergadering. In hun persverklaring staat dat ‘de toon en beschuldigingen’ van parlementariër Misha Raymond (Raiz) tegen de parlementsvoorzitter niet in goede aarde is gevallen bij de partij. Tijdens die vergadering heeft Vrolijk uitgelegd dat het parlement procedures heeft. Het gaat in dit geval om de commissie die het thema van het homohuwelijk behandelt. De voorzitter van die commissie is Darlaine Guedez-Erasmus (MEP). Zij heeft in de vergadering verteld dat de commissie bezig is met gesprekken met stakeholders en instanties. Die gesprekken worden nu afgerond. Daarna kan de commissie de parlementsvoorzitter vragen om een vergadering op te roepen. Vrolijk stelt dat dit de juiste procedure is en dat het thema om die reden nog niet in het parlement is besproken.

De CHA bestaat uit voorzitter Vrolijk, MEP-fractieleider Hendrik Tevreden, Raiz-fractieleider Misha Raymond), AVP-fractieleider Mike Eman, MAS-fractieleider Marisol Tromp), Accion21-fractieleider Miguel Mansur en onafhankelijk leden Rycond Santos do Nascimento en Gerlien Croes.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.