Al het nieuws


Van onze correspondent
Oranjestad - De problemen met het mobiele netwerk van Setar zijn pas maandagavond opgelost. De 94.000 gedupeerde klanten krijgen een korting van twee dagen die in minder worden gebracht op de eerstvolgende rekening.

setarStaatsbedrijf Servicio di Telecomunicacion di Aruba (Setar) handelt daarmee ‘anders’ dan de utiliteitsbedrijven WEB (water) en Elmar (elektriciteit) die bij storingen hun klanten geen geld teruggeven. Dat stelde journalist Patrick Paskel in het programma Enfoke, waar Setar-directeur Roland Croes maandag uitleg gaf over de situatie.
Zowel Voice als Data waren twee dagen lang niet beschikbaar. Overigens hadden niet alleen klanten met internet of bellen last van de storing. Ook het betalingsverkeer lag plat. De zogeten POS-machines waarmee in winkels wordt betaald, zijn aangesloten op internet. Wat de exacte oorzaak is geweest van het uitvallen van het mobiele netwerk, blijft vooralsnog onduidelijk.
Setar gaf eerst zondag aan dat er problemen zijn met het mobiele netwerk - dat meldde het Antilliaans Dagblad in de editie van maandag. Het probleem was maandagochtend echter niet opgelost. ,,Onze leveranciers en internationale experts zijn bezig om uit te zoeken wat er aan de hand is. Het hele netwerk ligt plat”, luidde de mededeling.
Directeur Croes van Setar gaf maandag aan Enfoke een interview waarin hij de situatie uitlegde. Volgens Croes begonnen de problemen zondagmiddag rond 16.00 uur. Eerst viel het datasysteem uit, zowel op de 2G, 3G als 4G. Toen de 3G uitviel, was bellen ook niet meer mogelijk. Dit had directe gevolgen voor Setar zelf en voor de klanten. ,,We realiseerden ons dat we met een groot technisch probleem te maken hadden en hebben direct onze leveranciers ingeschakeld.” De Setar-directeur zegt dat zondag 20 technici werden ingezet en maandag verdubbelde het team. ,,Er zitten collega’s bij die zondagnacht niet hebben geslapen en non-stop hebben gewerkt om het probleem op te lossen.”
Maandag aan het eind van de ochtend leek het netwerk zich te stabiliseren. Het netwerk kon echter niet alle klanten tegelijkertijd aan en bleef uitvallen. ,,Zelfs bellen via WhatsApp of via het mobiele netwerk ging moeizaam”, zegt Croes. Setar schaalde op dat moment op.
Over de reden van het uitvallen kan de Setar-directeur niets zeggen. ,,We vermoeden dat er een storing in de software zit. Het heeft Setar ook niet geholpen dat de elektriciteit de afgelopen tijd regelmatig uitviel. Croes wil niet zeggen dat dit de reden is van het communicatieprobleem, maar vindt het wel toevallig dat het samenvalt.
Het duurde tot maandagavond 18.00 uur voordat het mobiele netwerk weer in de lucht kwam. Op dat moment maakte Setar ook bekend hoeveel klanten compensatie krijgen. Klanten die postpaid of een hybride abonnement hebben, betalen geen 30 dagen maar 28 dagen. Wie de eerstvolgende rekening, die eind deze week verloopt, nog niet heeft betaald, krijgen de korting direct. Wie al wel heeft betaald, krijgt de korting op de rekening die eind november moet worden betaald. Prepaidklanten krijgen 3GB per dag (dus 6GB) als compensatie voor het ongemak.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.