Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Het maken van een afspraak bij de huisarts en het ontvangen van testresultaten moet straks digitaal kunnen. De bestaande Aruba Health App wordt vernieuwd. Met deze innovatie wil de minister van Volksgezondheid, Dangui Oduber (MEP), de kwaliteit van de zorg verbeteren.

F14 ARU eerste stap digitaliseren zorgHet ministerie van Volksgezondheid en Toerisme, Setar en AZV tekenden recent een intentieverklaring. Een week later kwamen ze voor het eerst bijeen om te praten over de stappen die ze moeten zetten om het digitaliseren van de zorgsector mogelijk te maken.

Innovatie is voor het ministerie van Volksgezondheid en Toerisme erg belangrijk. Tijdens de coronapandemie introduceerde de regering de Aruba Health App. Het was een applicatie om het vaccineren tegen covid in goede banen te leiden en overzichtelijk te houden. Ruim 80.000 burgers hebben zich tijdens de pandemie bij deze app aangemeld en gebruikten het systeem.

Het technische platform achter de Aruba Health App kreeg internationale bekendheid en won prijzen op het gebied van innovatie. Dat was mede omdat de app niet alleen voor de Arubaanse bevolking was, maar ook door toeristen kon worden gebruikt.

Minister Dangui Oduber (MEP) ziet digitaliseren als een manier om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Door het succes van de app tijdens de pandemie wil Oduber nu een paar flinke stappen verder gaan. De Aruba Health App heeft inmiddels een paar opvolgers gekregen. Een daarvan is de Aruba Happy One Pas, voor reizigers. Ook het Uitvoeringsorgaan AZV heeft inmiddels een eigen app.

Tijdens de zogeheten Kick Off Meeting, die vorige week plaatsvond, spraken het ministerie, Setar en AZV over de inhoud van de intentieverklaring. Het doel is om voor 1 november overeenstemming te bereiken over de nieuwe structuur van de Aruba Health App. De gesprekspartners bespraken de planning en ook wie wat gaat doen.

Minister Oduber wil op korte termijn concrete resultaten zien. Hij wil dat de kwaliteit van de dienstverlening aan verzekerden verbetert. Patiënten moeten betere toegang hebben tot hun huisarts en specialisten. De zorg moet efficiënter worden. Het doel is dat verzekerden via de Aruba Health App afspraken kunnen maken, testresultaten ontvangen en recepten kunnen krijgen. De app moet ook statistieken van de verzekerde kunnen tonen.